‘Eksploatišu nas za svoje dobitke’, jevrejski glasovi u Njemačkoj protive se agresiji na Gazu

Jevreji u Njemačkoj se neprestano bore s kampanjom protivljenja izraelskoj i njemačkoj politici vezanoj za Palestinu, uključujući i rat u Gazi.

Interventna policija privodi demonstrante tokom propalestinskih demonstracija u Njemačkoj (AFP)

Berlin – “Mnogi Nijemci koji nisu Jevreji uče nas šta je antisemitizam. Oni iskorištavaju Jevreje za svoju političku i ličnu korist”, kaže Iris Hafets iz udruženja “Jevrejski glas za pravedni mir na Bliskom istoku” za Al Jazeeru.

Hafets je jedna od najpoznatijih izraelskih Jevreja u Njemačkoj koja snažno podržava prava palestinskog naroda, ali nije sama. Jevreji u Njemačkoj se neprestano bore s kampanjom protivljenja izraelskoj i njemačkoj politici vezanoj za Palestinu, uključujući i rat u Gazi.

Ova borba ih je koštala mnogo ograničenja, kao što je bio slučaj zaustavljanja same Hafets od strane berlinske policije, samo zato jer je nosila natpis na kojem je pisalo: “Biti Jevrejka i Izraelka… zaustavite genocid u Gazi”, koji je izazvao veliku buru u javnosti.  Kolega iz udruženja “Udi Ras” također je suspendovan sa pozicije vodiča u “Jevrejskom muzeju” u Berlinu, jer je brojnim posjetiocima muzeja govorio o aparthejdu u Izraelu.

Selektivna podrška Jevrejima

Prije nekoliko dana je Deborah Feldman, poznata jevrejska spisateljica u Njemačkoj, u britanskom listu The Guardian objavila članak pod naslovom Njemačka je dobro mjesto za biti Jevrej, koji je izazvao veliku pometnju. “Osim ako je, kao i ja, Židov koji kritikuje Izrael”, objašnjavajući da se “kao i u Izraelu, zaštita Židova selektivno primjenjuje na način da se odnosi samo na one koji su lojalni izraelskoj desničarskoj nacionalističkoj vladi.”

Ali ne dijele svi njemački Jevreji Hafetsove stavove. Centralno vijeće Jevreja – najveće tijelo koje predstavlja Jevreje u zemlji – nedavno je organizovalo prikupljanje donacija za izraelske vojnike koji učestvuju u ratu (u Gazi), a u izjavi je navelo da “svi koji podržavaju pravo Izraela na postojanje moraju pokazati solidarnost sa hrabrim vojnicima u izraelskoj vojsci”, dodajući da “jevrejska zajednica sa velikim interesovanjem i solidarnošću gleda na ovaj rat, jer se on tiče sigurnosti njihovih života, odnosno jevrejske države”.

Njemačka vlada se posljednjih sedmica uveliko fokusirala na incidente koje je opisala kao “antisemitizam” u Njemačkoj, te je potvrdila svoju punu posvećenost zaštiti Jevreja. Berlin također opisuje sigurnost Izraela kao “vrhovni nacionalni interes”, a Njemačka je jedan od najvećih branitelja izraelske agresije na Gazu na koju gleda kao na “pravo na samoodbranu”. Njemački kancelar Olaf Scholz smatra da “predanost Izraela međunarodnom pravu nije upitna”.

Antisemitizam

Njemačka u svakoj svojoj oblasti ima ured za borbu protiv “antisemitizma” zbog historijske odgovornosti za nacističke zločine nad Jevrejima. Prema zvaničnim podacima, u jevrejskoj zajednici u ovoj zemlji registrovano je 95.000 Jevreja, ali ukupan broj njih dostiže 200.000. Prošlog maja, savezna vlada je povećala svoje godišnje uplate Jevrejskom centralnom vijeću sa 13 miliona na 22 miliona eura.

Hafets se vraća na historiju izraelsko-njemačkih odnosa nakon Drugog svjetskog rata i kaže da je “sporazum između Davida Ben-Guriona – prvog premijera Izraela – i Konrada Adenauera – prvog kancelara Zapadne Njemačke nakon rata – predviđao da će Njemačka dodijeljivati novčanu odštetu jevrejskim žrtvama, ali i državi Izrael kao “kolektivnom predstavniku Jevreja u to vrijeme”, dodajući da je “Izrael uzimao novac iako su neki nacisti još uvijek bili na vlasti (u Njemačkoj), kao što je Hans Globke, koji je radio zajedno sa Adenauerom”.

Ona je istakla da je “njemački službeni pristup sličan izraelskom; oba ograničavaju rad štampe, mišljenja u zajednici i akademski rad u pogledu kritike usmjerene prema izraelskoj politici”, dodajući da Berlin “finansira veliki dio jevrejskih zajednica koje podržavaju izraelsku i njemačku desničarsku politiku”.

Sa svoje strane, Firat Kocak, član berlinskog parlamenta iz stranke ljevice, kaže: “Nema sumnje u specifičnost historijske uloge Njemačke, ali je zastrašujuće to da se ona zloupotrebljava kao opravdanje za napad na većinu manifestacija solidarnosti sa palestinskim narodom i protivljenje ratu.”

Kocak je objasnio za Al Jazeeru, veliki broj njemačkih političara “zloupotrebljava trenutnu situaciju za podsticanje mržnje prema izbjeglicama i imigrantima i optužuju ih za antisemitizam”.

Kocak: Brojni njemački političari zloupotrebljavaju trenutnu situaciju za raspirivanje mržnje prema izbjeglicama , ograničenja nisu ništa novo (Web-stranice)

Ograničenja nisu ništa novo

Udruženje Eric Hafets 2019. godine je dobilo Nagradu za mir grada Göttingena (grad u centralnoj Njemačkoj), kao priznanje za veliku posvećenost traženju pravednog mirovnog rješenja između dvije susjedne zemlje (Izrael i Palestinu) i podršku uspostavljanju suverene palestinske države, kako stoji na web stranici Nagrade za mir.

Ali ova nagrada nije prošla bez reakcija, gdje je čelnik Centralnog vijeća Jevreja Joseph Schuster protestvovao i pisao gradonačelniku, rekavši da ovo udruženje podržava aktivnosti pokreta BDS, kojeg je njemački parlament okarakterisao kao anti – semitski, ističući da on “radi na izolaciji države i naroda Izraela predstavljajući je kao državu aparthejda”.

Komisija nije povukla nagradu, ali je pritisak doveo do uskraćivanja finansiranja svečanosti ceremonije od strane općinskih struktura i nekih finansijera. Međutim, kontraefekat toga je bio veliki, jer je “porota počela da prikuplja novac za finansiranje ovog događaja, i na kraju se prikupilo i više nego što je bilo potrebno, pa se sve što je preostalo od novca doniralo palestinskim i izraelskim organizacijama koje rade na terenu”, navodi se u saopćenju Hafetsa.

Prethodno je njemačka banka 2018. godine zatvorila račun udruženja, a razlog je – prema Heifetzu – bila podrška udruženja pokretu BDS, uz obrazloženje “da će nam otvoriti račun ako povučemo našu podršku ovom pokretu, što smo, naravno, odbili”.

Prema Heifetzu, stvar ide dotle da im se uskraćuje učešće u talk-show emisijama u njemačkim medijima, dodajući: “Često nismo pozvani kada su svi pozvani. Takođe, kontakt sa nama izbjegavaju i povjerenici antisemitističkih ureda, koji su kršćani. Često smo kucali na vrata pravosuđa u kampanjama protiv klevete. Pobjeđujemo u sudskim sporovima, ali je potrebno mnogo truda.”

Zauzvrat, Kocak naglasio postojanje “vidnih ograničenja osnovnih prava koja pogađaju Palestince, ljevicu i opozicione jevrejske organizacije”, dodajući: “Ovi pritisci nisu počeli sa užasnim napadima Hamasa 7. oktobra, niti neselektivnim i okrutnim izraelskim bombardovanjem. Pritisak je prisutan godinama, a uključivao je, između ostalog, i sprečavanje demonstracija povodom obilježavanja palestinske “Nakbe”. Zapravo, 2022. godine ove demonstracije su zabranjene u Berlinu na cijeli mjesec, što se smatra nasilnim napadom na pravo na izražavanje i demonstracije.”

Prijetnja demokratskom društvu

U istom kontekstu, Hafets je rekla: “Njemačke vlasti rizikuju naše živote, jer šire izraelski narativ o antisemitizmu i sistematski miješaju Jevreje s Izraelom”, dodajući da “kolektivno etiketiranje bilo kakvog neprijateljskog čina ili osjećanja prema Izraelu kao antisemitizam dovodi živote Jevreja u opasnost.”

Ali “šteta se ne tiče samo Jevreja” – prema Hafets – jer Njemačka priprema zakon koji onemogućava one koji su osuđeni za antisemitizam da dobiju njemačko državljanstvo, što Heifetz vidi kao “način za kontrolu imigranata i izbjeglica i njihovo sprečavanje od odlaska na propalestinske demonstracije, pogotovo jer su mnoge sirijske izbjeglice njemačko državljanstvo dobile nedavno”,  potvrđujući “postojanje desničarske rasističke politike usmjerene protiv imigranata u Njemačkoj, posebno Arapa i muslimana, koji se od nekih opisuju kao “varvari i primitivci”.

Njemačka usvaja definiciju antisemitizma Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA), koja je definiše kao “mržnju prema Židovima” kao svoju osnovnu definiciju, a kojoj je savezna vlada dodala i sljedeću rečenicu: “Država Izrael, koja se smatra jevrejskom grupom, također, može biti meta takvih (antisemitskih) napada”.

Što se tiče toga da li ponekad postoji “pogrešna politička interpretacija” antisemitizma, Kocak odgovara: “Da, zato je od izuzetne važnosti ispravna borba protiv antisemitizma, koja je kombinovana sa legitimnom kritikom masovnog izraelskog bombardovanja i višedecenijske okupacije pojasa Gaze i Zapadne obale”, što, prema njegovim riječima, slabi snagu antisemitizma kako je shvaćen i raširen unutar desnice.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada