Copernicus: 2023. na putu da postane najtoplija u historiji

Najtopliji septembar zabilježen na globalnom nivou uslijedio je nakon ljeta s rekordnim temperaturama, objavio je Copernicus.

Temperature u septembru ove godine bile su pola stepena više nego u prethodnom najtoplijem septembru u historiji (EPA)

Tekuća je godina na putu da postane najtoplija u historiji, objavila je služba Evropske unije za klimatske promjene Copernicus.

Najtopliji septembar zabilježen na globalnom nivou uslijedio je nakon ljeta s rekordnim temperaturama ove godine, objavio je Copernicus, prenosi agencija dpa.

Temperature u septembru ove godine bile su pola stepena više nego u prethodnom najtoplijem septembru u historiji, a gotovo cijeli stepen više nego u prosječnom septembru između 1991. i 2020. godine.

“Temperature bez presedana za ovo doba godine zabilježene u septembru – nakon rekordnog ljeta – oborile su nove rekorde”, izjavila je Samantha Burgess, zamjenica direktora Službe za klimatske promjene Copernicus.

Temperature tokom 2023. sada su na putu da budu 1,4 stepena iznad predindustrijskih prosječnih temperatura, rekla je Burgess.

Topljenje antarktičkog leda

To je samo 0,1 stepen ispod cilja postavljenog Pariškim klimatskim sporazumom, koji ima imperativ ograničiti zagrijavanje na 1,5 stepeni do kraja stoljeća.

Septembar je, međutim, već bio 1,75 stepeni topliji nego u predindustrijskom referentnom razdoblju od 1850. do 1900. godine.

Antarktički morski led također je dosegao historijski najniži nivo u septembru, pokrivajući devet posto manje površine od prosjeka između 1991. i 2020. Na Arktiku je morski led u septembru bio na petom najnižem nivou.

U Evropi više kiše nego uobičajeno

Što se tiče padavina, u septembru je slika bila mješovita. Veliki dijelovi zapadne Evrope dobili su više kiše nego inače, a u Grčkoj i Libiji bilo je poplava kao posljedica oluje Daniel, ciklona nalik tropskom koji je pogodio Sredozemno more.

Drugi dijelovi Evrope, Sjedinjene Američke Države, Meksiko, centralna Azija i Australija zabilježili su najsušniji septembar od početka mjerenja.

Služba EU-a za klimatske promjene Copernicus redovno objavljuje podatke o temperaturi na Zemljinoj površini, ledenom pokrivaču i podatke o padavinama.

Nalazi se temelje na kompjuterski generiranim analizama koje uključuju milijarde mjerenja sa satelita, brodova, aviona i meteoroloških stanica širom svijeta.

Izvor: Agencije