Ultra-prerađena hrana dobija oznaku izazivanja ovisnosti?

Priznanjem da određene vrste prerađene hrane stvaraju ovisnost, može se pomoći u poboljšanju globalnog zdravlja, kažu stručnjaci.

Studija pokazuje da se 'ovisnost o ultra-prerađenoj hrani' javlja kod 14 posto odraslih i 12 posto djece (EPA)

Označavanje neke hrane kao potencijalno “ovisne” moglo bi pomoći ljudima da promijene prehranu, rekli su naučnici, budući da procjene pokazuju da bi se svaka sedma odrasla osoba i svako osmo dijete moglo “navući” na industrijski visoko prerađenu hranu (UPF).

Istraživači su kazali da bi način na koji neki ljudi konzumiraju hranu bogatu mastima i ugljikohidratima mogao “ispuniti kriterije za dijagnozu poremećaja ovisnosti”, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ponašanja koja zadovoljavaju taj kriterij su, između ostalih, intenzivna žudnja, simptom odvikavanja, manja kontrola nad unosom i nastavak upotrebe unatoč posljedicama poput pretilosti, poremećaja prejedanja, lošijeg fizičkog i mentalnog zdravlja te nižeg kvaliteta života, navode istraživači.

Drugačiji učinak na mozak

Tim međunarodnih istraživača ukazuje na analizu 281 studije iz 36 različitih zemalja, koja pokazuje da se “ovisnost o ultra-prerađenoj hrani” javlja kod 14 posto odraslih i 12 posto djece.

Naučnici kažu da bi označivanje neke hrane visokim udjelom ugljikohidrata i masti kao “ovisničke” potencijalno moglo poboljšati zdravlje kroz promjene društvenih i kliničkih politika.

“Priznavanjem da određene vrste prerađene hrane imaju svojstva tvari koje stvaraju ovisnost, mogli bismo pomoći u poboljšanju globalnog zdravlja”, rekla je Ashley Gearhardt, autorica članka i profesorica psihologije na Univerzitetu Michigan u SAD-u.

To bi, također, potaknulo više istraživanja u tim područjima, napominju autori.

S obzirom na to koliko je ta hrana rasprostranjena – čini 58 posto kalorija koje se konzumiraju u Sjedinjenim Američkim Državama – postoji toliko toga što ne znamo”, naglasila je koautorica Alexandra DiFeliceantonio, docentica na Institutu za biomedicinska istraživanja Fralin u SAD-u.

Autori rada, koji je objavio The BMJ, dali su primjer porcije lososa i čokoladice – losos ima omjer ugljikohidrata i masti otprilike 0 prema 1; nasuprot tome, čokoladica ima omjer ugljikohidrata i masti 1 prema 1, što čini se povećava potencijal ovisnosti o hrani.

“Ta kombinacija ima drugačiji učinak na mozak”, dodala je DiFeliceantonio.

Snažni pojačivači učinaka

Istraživači iz SAD-a, Brazila i Španije ističu da “rafinirani ugljikohidrati ili masti izazivaju slične niveo izvanstaničnog dopamina u moždanom striatumu kao one koje se vide kod supstanci koje izazivaju ovisnost poput nikotina i alkohola”.

“Hrana koja sadrži visok nivo rafiniranih ugljikohidrata ili dodanih masti jak je kandidat za tvar koja izaziva ovisnost”, dodaju.

Prehrambeni aditivi također mogu pridonijeti “ovisnosti o UPF-ovima”, rekli su.

Iako aditivi, koji se dodaju hrani zbog okusa i kako bi “poboljšali osjećaj u ustima”, sami po sebi vjerovatno neće izazvati ovisnost, mogli bi “postati snažni pojačivači učinaka kalorija u crijevima”, napisali su.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada