Somalija: Najmanje 15 osoba poginulo u eksploziji dvije bombe

Najmanje 15 osoba je poginulo kada su dvije bombe podmetnute pod automobile detonirali grupe grupe Al-Shababu centralnoj somalijskoj regiji Hiraan.

Vladine snage i saveznički klanovi milicije poznati kao Macavisley, potisnuli su oružanu grupu iz Hiraana prošle godine, ali je Al-Shabab nastavio da izvodi napade (Reuters)

Najmanje 15 osoba je poginulo kada su dvije bombe podmetnute pod automobile detonirali grupe grupe Al-Shababu centralnoj somalijskoj regiji Hiraan, izjavio je danas jedan od žitelja koji je učestvovao u akciji spašavanja.

“Izbrojao sam 15 mrtvih, uključujući vojnike, pripadnike milicije i civile. Desetine su ranjene”, rekao je Abdullahi Osman, trgovac iz Mahasa, prenio je Reuters.

Prema njegovim riječima, uništene su mnoge kuće, povrijeđeni ljudi koji su se nalazili daleko od mjesta napada, tako da broj poginulih može još da poraste, prenosi Tanjug.

Komesar okruga Mahas Mumin Mohamed Halane rekao je državnom radiju da je na meti jedne bombe bila njegova kuća, a druge kuća federalnog poslanika.

Ogranak Al-Kaide, Al-Shabab vodi pobunu protiv somalijske vlade od 2007. godine, podsjeća Reuters.

Nastavak napada

Vladine snage i saveznički klanovi milicije poznati kao Macavisley, potisnuli su oružanu grupu iz Hiraana prošle godine, ali je Al-Shabab nastavio da izvodi napade.

Oružana grupa Al-Shabab preuzela je odgovornost u saopštenju, navodeći da je ciljala na “otpadničke milicije i vojnike”.

Pobunjenici su pod pritiskom od augusta prošle godine, kada je predsjednik Hassan Sheik Mohamud pokrenuo vojnu ofanzivu ubrzo nakon što je stupio na dužnost.

Vladine snage i Macavisley dobili su podršku od Sjedinjenih Država i trupa Afričke unije.

Vlada kaže da je ubila stotine pripadnika Al-Shababa i ponovo zauzela desetine naselja, iako različite strane često daju oprečne priče o sukobima, navodi britanska agencija.

Uprkos ofanzivi, Al-Shabab je posljednjih mjeseci izvodio česte napade, uključujući nekoliko u glavnom gradu Mogadishu, na vladine objekte i hotele.

Izvor: Agencije