Palestinsko rukovodstvo okončalo sigurnosnu saradnju s Izraelom

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas donio je odluku nakon što je devet Palestinaca ubijeno, a 20 ranjeno tokom racije izraelske vojske u izbjegličkom kampu Jenin.

Izraelska vojska je potvrdila kako je izvela operacije u Jeninu u četvrtak, ali nije dala više detalja (Reuters)

Rukovodstvo Palestine saopćilo je u četvrtak da je prekinulo sigurnosnu saradnju s Izraelom nakon što je devet Palestinaca ubijeno u napadu izraelske vojske na izbjeglički kamp Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas predsjedavao je vanrednim sastankom Palestinske uprave o događajima u Jeninu, prenosi Anadolija.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka u Predsjedničkoj palati u Ramallahu, glasnogovornik palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeyne rekao je da su palestinske vlasti prekinule sigurnosnu saradnju s Izraelom.

Ubistva tokom racije

Naveo je da su pozvali Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na održavanje vanredne sjednice te je najavio da će se palestinska administracija obratiti svim relevantnim međunarodnim organizacijama.

Rudeyne je izjavio da će se obratiti i Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u vezi s onim što se dogodilo u Jeninu te dodao da je Abbas pozvao sve palestinske grupe na vanredni sastanak kako bi se dogovorili o nacionalnoj viziji suprotstavljanja ovim napadima Izraela.

Izraelska vojska ubila je najmanje devet Palestinaca, a ranila veći broj njih tokom velike racije koja je u toku, kao i oružani okršaji u izbjegličkom kampu Jenin na sjeveru okupirane Zapadne obale, nakon čega su palestinske vlasti proglasile trodnevnu žalost.

Palestinski zvaničnici navode kako je među ubijenima jedna starija žena, a riječ je o jednom od najsmrtonosnijih dana na okupiranoj Zapadnoj obali od pojačanih izraelskih racija sa početka prošle godine.

Proglašena trodnevna žalost

Ministarstvo zdravstva Palestine objavilo je kako je još 20 osoba ranjeno bojevom municijom, od kojih je troje u kritičnom stanju.

Do sada je samo jedna ubijena osoba identificirana, riječ je od 24-godišnjem Saebu Isaamu Zreiqiju.

Abbas je proglasio trodnevnu žalost za Palestincima koji su ubijeni u napadu izraelskih snaga na izbjeglički kamp.

“Predsjednik je proglasio trodnevnu žalost, tokom kojih će zastave biti spuštene na pola koplja, u znak tuge za poginulim u kampu Jenin na sjevernoj Zapadnoj obali”, objavila je zvanična palestinska televizijska stanica.

Gušenje djece u bolnici

Zvaničnici zdravstva navode kako je situacija na terenu jako teška, kako je sve više slučajeva ranjenih i povrijeđenih u bolnicama te kako izraelske snage otežavaju rad službi za hitnu pomoć.

“Govorimo o invaziji koja je bez presedana u proteklom periodu kada se govori o broju povrijeđenih. Vozač hitne pomoći je pokušao doći do jednog od mučenika koji je bio na tlu, ali su izraelske snage pucale direktno na vozilo i spriječile prilaz“, kazao je za Al Jazeeru Wissam Baker, šef javne bolnice u Jeninu.

Izraelske snage su također ispaljivale kanistere suzavca na bolnicu, koji su ispaljeni u dječji odjel, dodaje Baker, te kako je došlo do gušenja djece.

Izraelska vojska je potvrdila kako je u toku operacija u Jeninu u četvrtak, ali nisu dali više detalja.

Signal veće operacije

Izraelske snage pokrenule su veliku raciju i opkolile kamp ranih sati snagama koje su bile prikrivene, zatim sa velikim brojem oklopnih vozila i snajperima.

Ubrzo je došlo do borbi s borcima palestinskog otpora.

Jenin je jedno od područja sjeverne Zapadne obale gdje je tokom prošle godine Izrael intenzivirao racije i upade, u pokušaju da slomi sve jači oružani otpor Palestinaca.

Aleef Sabbagh, politički analitičar specijaliziran za izraelske poslove, naveo je kako se operacija u Jeninu “treba gledati kao signal – ovo je prvi pucanj nadolazeće, veće izraelske operacije“.

“Manjak odgovora – bilo arapskog ili međunarodnog – na djelovanje Izraela ga ohrabruje da nastavi s upadima i ubistvima“, rekao je Sabbagh za Al Jazeeru.

Lani ubijeno 170 Palestinaca

“Napadanje vozila hitne pomoći, bolnica, sprečavanje pružanja pomoći ranjenima, terenske egzekucije – čak i ubistvo [novinarke Al Jazeere] Shireen Abu Akleh – niko nije odgovarao. Ako ne bude pravog, jakog odgovora, Izrael će nastaviti raditi šta radi i neće biti kažnjen za to.“

Samo u januaru ove godine izraelske snage su u okupiranim Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu ubile 29 osoba, među kojima je petoro djece.

Više od 170 Palestinaca, od koji su mnogi civili, ubijeno je u ovakvim napadima tokom 2022. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije