Francuska dobila zahtjev Burkine Faso da francuski vojnici napuste tu zemlju

Francuska je od vlasti Burkine Faso koju čini vojna hunta dobila zahtjev da francuske trupe napuste tu zemlju i to će biti učinjeno u roku od mjesec dana, navodi Pariz.

Gotovo 400 francuskih specijalnih snaga trenutno se nalazi u Burkini Faso u misiji pod nazivom 'Sablja' i dio je šireg vojnog prisustva u borbi protiv oružanih grupa širom regije Sahela (Reuters)

Francuska je od vlasti Burkine Faso koju čini vojna hunta dobila zahtjev da francuske trupe napuste tu zemlju i to će biti učinjeno u roku od mjesec dana, saopšteno je u srijedu iz Ministarstva vanjskih poslova Francuske.

“Dobili smo zvanično obavještenje o raskidu sporazuma sa vladom Burkine Faso iz 2018. u vezi sa statusom francuskih trupa na teritoriji države. Prema uvjetima sporazuma, njegov raskid stupa na snagu mjesec dana nakon prijema zvaničnog pisanog obavještenja”, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Francuske, uz napomenu da će biti ispoštovani uvjeti sporazuma, objavio je Le Monde, a prenosi Tanjug.

Burkina Faso je zatražila odlazak francuskih vojnika sa njene teritorije u roku od mjesec dana, navodi se u pismu vlasti koje je agencija AFP dobila iz diplomatskih izvora.

Francuske snage

Gotovo 400 francuskih specijalnih snaga trenutno se nalazi u Burkini Faso u misiji pod nazivom “Sablja” i dio je šireg vojnog prisustva u borbi protiv oružanih grupa širom regije Sahela.

Nakon što je u septembru prošle godine vojni udar doveo huntu na vlast, na čelu sa predsjednikom Ibrahimom Traoreom, francusko prisustvo postalo je sve nepopularnije u javnosti, navodi Le Monde.

Kako piše francuski dnevnik, Traore je otvoreniji za saradnju sa drugim zemljama, posebno sa Rusijom.

Izvor upoznat sa francuskim vojnim planovima rekao je agenciji France Presse da će, iako će vojnici otići do kraja februara, njihova oprema biti odnijeta do kraja aprila.

Burkina Faso, bivša francuska kolonija, jedna je od najsiromašnijih i najnestabilnijih u Africi.

Hiljade vojnika, policajaca i civila je ubijeno, a gotovo dva miliona ljudi je napustilo svoje domove, otkako su pripadnici oružanih grupa pokrenuli pobunu iz susjednog Malija 2015. godine, navodi Le Monde.

Izvor: Agencije