Greta Thunberg puštena iz pritvora

Klimatska aktivistkinja koja je privedena tokom protesta u Njemačkoj puštena je na slobodu nakon provjere identiteta, kžae policija.

Greta Thunberg od prošlog petka se više puta pojavljivala na protestu u regionu Luetzeratha (EPA)

Klimatska aktivistkinja Greta Thunberg puštena je na slobodu, nakon što je, zajedno sa drugim aktivistima, zadržana u pritvoru tokom protesta protiv rušenja sela u Njemačkoj radi proširenja rudnika uglja, saopštila je policija.

Kako je navedeno, Thunberg je puštena na slobodu nakon provjere identiteta, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Thunberg bila je u grupi demonstranata koji su privedeni u utorak tokom protesta protiv kopanja uglja u rudniku u blizini njemačkog sela Luetzerath.

Iz policije je za BBC ranije rečeno da Thunberg nije uhapšena i da će biti puštena nakon što se izvrši provjera njenog identiteta, kao i da će i ostali privedeni demonstranti, nakon provjere identiteta, biti pušteni bez podizanja optužnice.

‘Njemačka jedan od najvećih zagađivača’

Thunberg, 20-godišnja švedska klimatska aktivistkinja, od prošlog petka se više puta pojavljivala na protestu u regionu Luetzeratha, između Aachena i Duesseldorfa, nakon odluke da u tom selu počne iskopavanje lignita.

“Jednostavno ne možemo prihvatiti da je energetskoj kompaniji RWE dozvoljeno da sklapa poslove sa njemačkom vladom i time ugrožava živote bezbroj ljudi”, rekla je Thunberg.

Šveđanka, koja danima sa drugim aktivistima protestuje zbog proširenja rudnika i iskopavanja lignita, izjavila je nedavno u intervjuu za njemačku televiziju ARD da je Njemačka historijski gledano jedan od najvećih zagađivača prirode na svijetu, objasnivši da zagađenje koje se dešava u Njemačkoj ne ostaje samo u toj zemlji.

Thunberg je prije pet godina skrenula pažnju svjetske javnosti na sebe kada je organizovala proteste srednjoškolaca za klimu koji su poprimili svjetski karakter.

Izvor: Agencije