Njemačka ministrica odbrane podnijela ostavku

Kancelar Olaf Scholz prihvatio je ostavku i rekao da će uskoro predložiti ime novog ministra.

Christine Lambrecht su kritizirali da nije uspjela brzo ojačati Bundeswehr (Reuters)

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht saopćila je u ponedjeljak da je od kancelara Olafa Scholza zatražila da je razriješi dužnosti.

“Danas sam tražila od kancelara da me razriješi dužnosti saveznog ministra odbrane”, navela je Lambrecht, koja je članica Scholzove Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), prenosi Tanjug, pozovajući se na Reuters.

Scholz je prihvatio ostavku i naveo da će uskoro predložiti njenog nasljednika njemačkom predsjedniku.

Frankfurter Allgemeine Zeitung tvrdi da će ime novog ministra biti poznato već u utorak.

Odluka da se povuče dolazi u trenutku kada je Njemačka pod pritiskom da odobri povećanje vojne podrške Ukrajini, a njemačke odbrambene sposobnosti dovedene su u pitanje nakon što je više tenkova “Puma” ostalo van upotrebe tokom nedavne vojne vježbe, navela je agencija.

Christine Lambrecht su kritizirali da nije uspjela brzo ojačati Bundeswehr uprkos posebnom fondu od 100 milijardi eura koji je dogovoren za tu svrhu nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Kritika medija i opozicije

Nedavno su je kritizirali mediji i članovi opozicije jer je u novogodišnjoj noći na društvenim mrežama objavila video na otvorenom u kojem se zahvaljuje pripadnicima oružanih snaga, ali se borila da je čuju uz pozadinsku buku petardi i naizgled je povezala rat u Ukrajini s ugodnim ličnim susretima.

“Kakva je godina bila 2022. godina? Stvorila je nevjerovatne izazove za nas. Rat bjesni usred Evrope. U tom kontekstu prisjećam se jako puno posebnih trenutaka, puno, puno susreta sa zanimljivim i velikim ljudima”, rekla je Christine Lambrecht u videu.

List Sueddeutsche Zeitung prošle sedmice je kao potencijalne nasljednike naveo parlamentarnu povjerenicu za oružane snage Evu Hoegl i mlađeg ministra odbrane Siemtjea Moellera.

Magazin Spiegel je na listu kandidata dodao predsjednika SPD-a Larsa Klingbeila i ministra rada Hubertusa Heila.

Izvor: Agencije