Liz Truss bit će nova britanska premijerka

Članovi Konzervativne stranke donijeli su konačnu odluku nakon glasanja, odlučivši se za Lizu Truss kojoj je suparnik bio bivši ministar finansija Rishi Sunak.

Truss je treća britanska premijerka nakon Therese May i Margaret Thatcher (EPA)

Dosadašnja ministrica vanjskih poslova Liz Truss bit će nova britanska premijerka koja sjeda u užareni stolac bivšeg premijera Borisa Johsona dok se zemlja bori sa sve većom krizom vrtoglavog rasta troškova života, objavljeno je u ponedjeljak.

Članovi Konzervativne stranke donijeli su konačnu odluku nakon glasanja, odlučivši se za Truss kojoj je suparnik bio bivši ministar finansija Rishi Sunak.

Truss je treća britanska premijerka nakon Therese May i Margaret Thatcher.

Ta 47-godišnjakinja stalno je bila ispred 42-godišnjeg Sunaka u anketama među procijenjenih 200.000 torijevaca s pravom glasa.

Utrka za vodstvo počela je u julu nakon što je Johnson najavio ostavku nakon niza skandala i ostavki dužnosnika svoje vlade.

Glasanje poštom i putem interneta zaključeno je u petak nakon osam sedmica kampanje koju je Truss opisala za BBC kao “najduži razgovor za posao u historiji”.

Ekonomski izazovi

Britaniju je pogodila najgora kriza troškova života u generacijama, s dvocifrenim porastom inflacije i skokom cijena energije zbog ruskog rata u Ukrajini.

Prema anketama milioni Britanaca kažu da će s računima koji će porasti za 80 posto od oktobra i još više od januara biti suočeni s bolnim izborom između prehrane i grijanja ove zime.

“Ako budem izabrana za premijera, odmah ću djelovati u vezi s računima i opskrbom energijom”, rekla je Truss za BBC u nedjelju, odbivši dati detalje. “U roku od sedam dana pobrinut ću se da bude objavljeno kako ćemo se nositi s tim pitanjem”, dodala je Truss, prenijela je Hina.

Truss je vodila kampanju na obećanju da će smanjiti poreze i dati prednost ekonomskom rastu, baš u trenutku kada se predviđa da će Britanija ući u recesiju kasnije ove godine.

U nedjelju je rekla da će “unutar mjesec dana predstaviti potpuni plan o tome kako ćemo smanjiti poreze” i “pokrenuti britansku ekonomiju”.

Truss je postala ministrica vanjskih poslova prije godinu dana nakon što je obnašala niz visokih dužnosti u ministarstvima uključujući obrazovanje, međunarodnu trgovinu i pravosuđe.

Službena ostavka kraljici Elizabeti II

Objava dužnosnika Konzervativne stranke u ponedjeljak o tome ko će preuzeti vodstvo pokreće lanac događaja.

U utorak će Johnson održati oproštajni govor u Downing Streetu.

Potom će službeno podnijeti ostavku kraljici Elizabeti II., nakon čega će ona pozvati njegovu nasljednicu da formira novu vladu.

Prvi put u svojoj vladavini, 96-godišnja monarhinja će imenovati premijera u svom škotskom domu, Balmoralu, umjesto u Buckinghamskoj palači u Londonu.

To se događa jer je kraljica imala problema s kretanjem i bila je prisiljena otkazati brojne javne nastupe.

Sljedeći premijer bit će njezin 15. otkako je kraljica preuzela prijestolje.

Izvor: Agencije