Nord Stream: Nemoguće reći da li se šteta na gasovodima može popraviti

Kompanija za upravljanje plinovodima Sjeverni tok objavila je da istraga može potrajati nekoliko sedmica prije bilo kakvog zaključka.

Do sada su identificirana četiri curenja u ekonomskim zonama Švedske i Danske (EPA)

Kompanija za upravljanje plinovodima Sjeverni tok saopćila je da je trenutno nepoznato da li je moguće popraviti štetu na plinovodima, objavili su lokalni švedski mediji.

“Danas je nemoguće odgovoriti kolika je šteta i da li se može popraviti”, rekao je Dimitri Smirnov, glasnogovornik kompanije Sjeverni tok AG, objavio je SVT Nyheter.

Iz kompanije je potvrđeno da će šteta na Sjevernom toku 1 i 2 biti istražena čim se cijevi potpuno isprazne, prenosi Anadolija.

“Očekujemo da ćemo istragu početi u nedjelju ili ponedjeljak”, kazao je Smirnov i dodao da to može potrajati nekoliko sedmica prije nego što se donese bilo kakav zaključak.

Švedska: Odgovorna je neka država

Operater sigurnosne pomorske službe Švedske obalske straže rekao je da je konstantno curenje plina zbog oštećenja nanesenih na cjevovodima.

Očekuje se da će do nedjelje iz cijevi iscuriti kompletan plin.

Plin iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u vlasništvu Rusije curi od ponedjeljka.

Curenje na dijelovima plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 vrlo je vjerovatno posljedica akcije iza koje stoji neka država, saopćio je švedski ministar energetike Khashayar Farmanbar.

“Veoma je moguće da je to učinjeno namjerno, a ne slučajno, i malo je vjerovatno da je to uradio bilo ko drugi osim države a da se to nije otkrilo ranije”, rekao je Farmanbar novinarima prije sastanka ministara Evropske unije u Briselu.

Dodao je da se ovaj incident treba posmatrati “iz aspekta trenutne sigurnosne situacije u kojoj se nalazi Evropa”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Švedsko tužilaštvo saopćilo je ranije da je služba nacionalne sigurnosti preuzela preliminarnu istragu o oštećenju plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru.

Rusija: Ovo je teroristički napad Zapada

U saopćenju tužilaštva je potvrđeno da će švedska služba sigurnosti voditi istragu, jer “moguće je da je riječ o velikom zločinu, koji je, bar djelimično, usmjeren protiv švedskih nacionalnih interesa, a po svemu sudeći izvršila ga je neka strana sila”.

Ruska vanjska obaveštajna služba (SVR) ima informacije koje ukazuju na umiješanost Zapada u “teroristički napad” na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, izjavio je direktor te službe Sergej Nariškin.

“Već imamo neke materijale koji ukazuju na zapadni trag u organiziranju i provođenju ovog terorističkog napada”, kazao je on, prenosi Tass.

Dodao je da, prema njegovom mišljenju, Zapad čini sve da sakrije prave počinioce i organizatore tog napada.

Do sada su identificirvana ukupno četiri curenja u ekonomskim zonama Švedske i Danske.

Operateri Sjevernog toka 2 obaviješteni su o gubitku pritiska u podvodnom plinovodu u ponedjeljak kod otoka Bornholm.

U utorak je utvrđeno da su cjevovodi oštećeni, a da je šteta nastala zbog podmorskih eksplozija.

Njemačka nije odobrila Sjeverni tok 2

Plinovod Sjeverni tok 1 prostire se u dužini od 1.200 kilometara ispod površine Baltičkog mora, od ruske obale kod Sankt Peterburga do sjeveroistočne Njemačke.

Otvoren je 2011. godine, a maksimalni kapacitet plinovoda je 170 miliona kubnih metara plina, koji se šalje iz Rusije za Njemačku.

Sjeverni tok 2, također u ruskom vlasništvu, proteže se paralelno s prvim plinovodom.

Izgrađen je u septembru 2021. godine, ali nije pušten u rad jer ga Njemačka nije odobrila.

Projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana prije početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada