Detalji plana ako Evropa bude izložena nuklearnom napadu

Evropska unija ima plan pod nazivom ‘Program spašavanja’, koji je odobren mjesec nakon početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Pored ruskog nuklearnog arsenala, samo tri zapadne zemlje imaju nuklearno oružje (EPA)

Piše: Ayoub al-Rimi

LONDON – Zapadne zemlje veoma ozbiljno shvataju ruske prijetnje da će upotrijebiti “taktičko nuklearno oružje”, što ih je potaknulo da podignu nivo nuklearne budnosti.

Nakon što je mjesecima odbacivana mogućnost ruskog pribjegavanja nuklearnom oružju, u svakodnevnim izjavama zapadnih dužnosnika počela se skretati pažnja na potrebu da se ozbiljno pozabavi prijetnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina i da se pripremi za suočavanje s istima.

Tako je Jack Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, naglasio da Washington ruske prijetnje uzima krajnje ozbiljno.

Isto upozorenje je iznio i Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku, koji je upozorio da Putinove izjave o nuklearnom oružju nisu samo blef.

Britanski list Financial Times je citirao evropske dužnosnike, koji su izjavili da “mnoge crvene linije, koje su utvrđene u suočavanju s nuklearnim oružjem, više nisu iste nakon Putinovog govora.”

Britanske novine Guardian objavile su uvodnik u kojem piše da postoje šanse da Putin upotrijebi nuklearno oružje, zbog čega se Evropa i Zapad moraju pripremiti za ovaj scenarij.

Kako se Evropa priprema za eventualni nuklearni napad?

Evropska unija ima plan pod nazivom “Program spašavanja” (Rescue Programme), koji je odobren mjesec nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Odnosi se na izradu planova za nepredviđene situacije prilikom suočavanja s velikim katastrofama koje bi mogle pogoditi Evropsku uniju, između ostalog i suočavanje s nuklearnim napadom.

Ovaj program se temelji na brzom odgovoru na svaki hemijski, biološki ili nuklearni napad te pružanju zaštite evropskim građanima od svih rizika koji proizlaze iz tih napada.

Prema tom programu, potrebe evropskih zemalja za lijekovima značajno će porasti u slučaju nuklearnog napada, stoga su izdvojena sredstva veća od 550 miliona dolara za nabavku i skladištenje lijekova i medicinske opreme koja se može koristiti u slučaju nuklearnog napada na civile.

Što se tiče drugog dijela ovog plana, odnosi se na pripreme specijaliziranih timova i opreme kojom bi se utvrdile osobe i infrastruktura pogođena nuklearnim zračenjem, kao i na razvoj planova za suzbijanje širenja nuklearnog zračenja.

Ovaj plan daje pravo svakoj evropskoj zemlji koja je izložena nuklearnom napadu da koristi strateške zalihe Evropske unije u lijekovima, vakcinama i opremi namijenjenoj u te svrhe.

Gdje će ići građani ako dođe do nuklearnog napada?

Evropska komisija je razvila plan za nepredviđene situacije koji se odnosi na pružanje sigurnog skloništa civilima u slučaju nuklearnog napada, koji uključuje proširenje rezervnih kapaciteta na privremena funkcionalna skloništa koja mogu primiti desetke hiljada ljudi u rekordnom vremenu te plan za njihovu evakuaciju iz ugroženog područja.

Plan Evropske unije se, također, temelji na povezivanju ovih privremenih skloništa s dodatnim objektima, kao što su mobilne bolnice i prostori za pripremu hrane i pića, uz skladištenje neprehrambenih artikala, poput madraca, higijenskih potrepština, opreme za grijanje i hlađenje i agregate za struju.

Prema Evropskoj komisiji, sve zalihe su već nabavljene, a sve interventne ekipe stavljene su u stalnu pripravnost.

Ima li Evropa protivnuklearne rakete?

Odgovor na ovo pitanje pronalazimo u intervjuu Matthewa Oldham, višeg analitičara u Centru McKenzie Intelligence, za britansku mrežu Sky, koji je naglasio da ne postoji vojna sila ili oružje koje je testirano za obaranje interkontinentalne balističke rakete i da nijedna zemlja, zapravo, nema pouzdan potencijal u tom pogledu.

Vojno-sigurnosni stručnjak je naglasio da, unatoč napretku tehnologije odbrambenih sistema, do sada nije testiran nijedan sistem koji je sposoban odbiti balističke projektile.

Britanski stručnjak je rekao da je jedino oružje koje može odgovoriti nuklearnom oružju samo nuklearno oružje, odnosno nuklearno odvraćanje.

Objašnjava da Zapad ima dvije mogućnosti u slučaju da dođe do nuklearnog napada: konvencionalni vojni odgovor, ako se napad desi u Ukrajini; ili recipročni odgovor i nuklearni napadi, bilo od Velike ili Sjedinjenih Američkih Država, koje isporučuju te projektile Organizaciji sjevernoatlantskog ugovora (NATO).

Koliki je nuklearni arsenal Zapada?

Pored ruskog nuklearnog arsenala, koji je najveći na svijetu, budući da Moskva raspolaže sa 6.375 nuklearnih bojevih glava, samo tri zapadne zemlje imaju nuklearno oružje.

Riječ je o Sjedinjenim Američkim Državama, koje imaju oko 5.800 nuklearnih bojevih glava, uključujući ono što je raspoređeno po vojnim bazama zemalja članica NATO-a, zatim Francuska, koja ima oko 290 nuklearnih bojevih glava, i Velika Britanija s oko 215 nuklearnih bojevih glava.

Prema vojnim procjenama, Velika Britanija i Francuska su u stanju voditi nuklearni rat danima, uz okončanje ove bitke ”posljednjim hicem”, poznatim u francuskoj vojnoj doktrini, a to je korištenje posljednjeg nuklearnog projektila koji ima destruktivni kapacitet sposoban da zaustavi bitku.

U Sjedinjenim Američkim Državama vojni analitičari govore o planu “ograničenog nuklearnog rata”, koji podrazumijeva korištenje niskoeksplozivnog nuklearnog oružja, a ne korištenje projektila s ogromnim razornim sposobnostima.

Prema nekim procjenama, oko 150 američkih nuklearnih bombi trenutno je uskladišteno u evropskim zemljama, uz napomenu da njemačka vojska, naprimjer, provodi godišnju obuku svojih pilota za nošenje i obaranje nuklearnih raketa na borbenim avionima tipa Tornado.

Izvor: Al Jazeera