Švedska: Curenje plina izazvano eksplozijama, moguća sabotaža

Danska i Njemačka sumnjaju da je curenje plina iz Sjevernog toka 1 i 2 rezultat sabotaže, dok Ujedinjeni narodi nemaju načina da provjere te tvrdnje.

Kompanija Nord Stream AG saopćila je da su tri priobalne linije plinovodnog sistema Sjeverni tok pretrpjele oštećenja 'bez presedana' u samo jednom danu (EPA)

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potvrdila je da su curenja plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 izazvana eksplozijama.

“Plin koji curi iz Sjevernog toka 1 i 2 u ekskluzivnim ekonomskim zonama Švedske i Danske posljedica je detonacija, vjerovatno izazvanih sabotažom”, napisala je ona na Twitteru.

Dodala je da se “nastavlja s prikupljanjem informacija” i da se “ne isključuje nijedan uzrok, akter ili motiv”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Danska premijerka Mette Frederiksen izjavila je da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na plinovodima sistema Sjeverni tok posljedica sabotaže.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također nije isključio mogućnost da su oštećenja na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 nastala nakon sabotaže.

Njemački sigurnosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, zbog toga što se još istražuje kako je došlo do oštećenja na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, potvrdio je da Njemačka sumnja na sabotažu.

Borrell: Ovo je rezultat namjernog čina

“Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem”, rekao je on, prenosi Bloomberg.

Evropska unija sumnja da su oštećenje dva podvodna plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 sabotaža i upozorava da će odgovoriti za svaki napad na evropske energetske mreže, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, prenosi AP.

“Sve dostupne informacije ukazuju da su curenja na plinovodu Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 rezultat namjernog čina”, naveo je on u saopćenju objavljenom na Twitteru.

Borrell je rekao da je “svaki namjerni poremećaj evropske energetske infrastrukture potpuno neprihvatljiv i da će naići na čvrst i ujedinjen odgovor”.

UN ne može provjeriti li je u pitanju sabotaža

Ujedinjeni narodi nemaju način da provjere tvrdnje da su plinovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 bili predmet sabotaže i nadaju se da će curenje plina biti zaustavljeno, izjavio je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric.

“Vidjeli smo napise u medijima, ali mi nemamo načina da provjerimo te tvrdnje, a ni mandat za provođenje istrage. Nadamo se da će biti zaustavljeno curenje plina kako bi se osigurao veći protok”, rekao je Dujarric na konferenciji za novinare, prenosi Tass.

Kompanija Nord Stream AG saopćila je da su tri priobalne linije plinovodnog sistema Sjeverni tok pretrpjele oštećenja “bez presedana” u samo jednom danu.

Tri curenja na plinovodima Sjeverni tok i Sjeverni tok-2 otkrivena su u razmaku od nekoliko sati.

Prvo je otkriveno na Sjevernom toku 2 u blizini danskog otoka Bornholm, nakon čega su otkrivena još dva curenja u Sjevernom toku 1.

Danska energetska agencija izvijestila je da je velika količina plina iscurila u more.

NATO: Zaštit ćemo ključnu infrastrukturu

Avionima i brodovima je naređeno da se drže najmanje pet nautičkih milja od mjesta incidenta.

Švedski seizmolozi su kasnije saopćili da su u ponedjeljak registrirali dvije eksplozije duž trasa plinovoda.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je pripisao curenje plina iz plinovoda Sjeverni tok aktu sabotaže i rekao da je s danskim ministrom odbrane razgovarao o zaštiti ključne infrastrukture u zemljama članicama NATO-a, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Razgovarao sam o sabotaži na plinovodima Sjeverni tok s ministrom odbrane [Danske] Mortenom Bodskovom”, napisao je on na Twitteru.

“Razgovarali smo o zaštiti ključne infrastrukture u zemljama NATO-a”, dodao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije