Indija zabranila muslimansku grupu PFI i optužila je za ‘terorizam’

Muslimanska organizacija Narodni front Indije odbacila je optužbe za nasilje i antinacionalne aktivnosti, za šta je optužuje indijska vlada.

Policajci su upadali u prostorije grupe širom zemlje i hapsili njene članove (EPA)

Indija je muslimansku organizaciju Narodni front Indije (PFI) i njene podružnice proglasila nezakonitom, optužila je za “terorizam“ i zabranila joj rad na pet godina, nakon što su ranije ovog mjeseca vlasti pritvorile više od 100 njenih članova.

“Utvrđeno je da su PFI i saradnici umiješani u teška krivična djela, uključujući terorizam i njegovo finansiranje, ciljana jeziva ubistva i nepoštivanje ustavnog uređenja”, saopćilo je u srijedu indijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U izjavi pišei da su vlasti zabranili organizaciji i njenim podružnicama Rehab India, Campus front of India, All India Imams Council, National Confederation of Human Rights Organisation, National Women's Front, Junior Front, Empower India Foundation i Rehab Foundation.

Vlada tvrdi da je pronašla “određeni broj slučajeva međunarodnih veza PFI-ja s globalnim terorističkim grupama”, dodajući da su se neki od njegovih članova pridružili oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL) i sudjelovali u “terorističkim aktivnostima” u Siriji, Iraku i Afganistanu.

PFI: Vlada nije predstavila dokaze

PFI se okupio 2006. godine kao protuteža hinduskim nacionalističkim grupama, a sljedeće godine je zvanično predstavljen spajanjem s dvije druge organizacije sa sjedištem u južnoj Indiji.

Na stranici na internetu sebe naziva “društvenim pokretom koji teži potpunom osnaživanju”.

Grupa je u utorak odbacila optužbe za nasilje i antinacionalne aktivnosti, nakon što su policajci upadali u njene prostorije širom zemlje i hapsili njene članove.

Mohammed Tahir, savjetnik PFI-ja, rekao je da vlada nije predstavila dokaze o tome da je organizacija primala novac iz  inostranstva i finansirala “terorističke” aktivnosti u Indiji, ili potkrijepila navode o organiziranju nereda u gradovima i napadima na hinduističke organizacije i njihove vođe.

Muslimani, koji čije 14 posto populacije Indijej u kojoj živi 1,4 milijardi ljudi, žale se da su na margini pod vlašću premijera Narendre Modija i njegove nacionalističke partije BJP, što ta stranka poriče.

Izvor: Al Jazeera i agencije