Nord Stream: Oštećenja na oba plinovoda bez presedana

Za sada nije moguće procijeniti vrijeme za popravku plinske transportne infrastrukture, saopćila je kompanija Nord Stream AG.

U plinovodu je bilo nešto plina uprkos tome što nije proradio (Reuters)

Kvarovi do kojih je došlo na tri kraka podmorskih plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 su bez presedana, a vrijeme popravke je nemoguće procijeniti za sada, saopćila je kompanija Nord Stream AG, operater cjevovoda Sjeverni tok 1.

“Oštećenja koja su se dogodila u jednom danu istovremeno na tri linije sistema podmorskih cjevovoda Sjeverni tok su bez presedana. Za sada nije moguće procijeniti vrijeme za popravku gasne transportne infrastrukture”, navela je kompanija u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Istu informaciju prenosi i Reuters, napominjući da je saopćenje uslijedilo nakon upozorenja švedske pomorske uprave o dva curenja plina na plinovodu Sjeverni tok 1, ubrzo nakon što je Danska izvijestila o curenju plina na obližnjem plinovodu Sjeverni tok 2, zbog kojeg je ograničila plovidbu u radijusu od pet nautičkih milja.

Danske vlasti upozorile su u ponedjeljak brodove da izbjegavaju vode oko otoka Bornholm u Baltičkom moru zbog curenja plina iz plinovoda Sjeverni tok 2, a pad pritiska utvrđen je i u Sjevernom toku 1, za koji su švedske vlasti izdale upozorenje na dva curenja.

Sjeverni tok 2 trebao je udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku preko Baltičkog mora, ali Berlin je blokirao izdavanje dozvole za rad zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.

Pritisak pao sa 105 na sedam bara

Operater plinovoda izvijestio je da je u noći sa nedjelje na ponedjeljak pritisak u dijelu plinovoda pod morem pao sa 105 na sedam bara, vjerovatno zbog curenja plina.

U plinovodu je bilo nešto plina unatoč tome što nije proradio.

“Dispečer Sjevernog toka 2 na prelazu na kopno primijetio je nagli pad pritiska na Liniji A plinovoda Sjeverni tok 2”, izvijestila je kompanija u saopćenju, dodavši da je pokrenuta istraga i da su obavijestili nadležne vlasti Danske, Njemačke, Švedske, Finske i Rusije.

Danski regulator za energiju izvijestio je u ponedjeljak navečer o curenju plina iz cjevovoda, a agencija za pomorski promet poručila je brodovima da izbjegavaju vode u polumjeru od pet nautičkih milja (devet kilometara) od otoka Bornholm.

Oko plinovoda uspostavljena je zona “jer je opasan za brodski promet”, poručile su danske vlasti.

Pritisak je pao i u Sjevernom toku 1, objavio je u ponedjeljak operater na internetskoj stranici, a švedske vlasti tvrde da tamo postoje dva curenja plina.

Njemačka: Nivo zaliha trenutno 91 posto

“Postoje dva curenja na Sjevernom toku 1 – jedno u švedskoj i jedno u danskoj ekonomskoj zoni. Oni su veoma blizu jedno drugom”, rekao je glasnogovornik švedskih pomorskih vlasti za Reuters.

Curenje je locirano sjeveroistočno od danskog otoka Bornholm, kazao je on, uz napomenu da se uzrok incidenta još utvrđuje.

Rusija je još u junu znatno smanjila isporuke Sjevernim tokom 1, a u augustu potpuno ih je obustavila, zbog, kako tvrde, blokade turbine opreme koju je poslala na servis u Siemens Energy.

Čelnik njemačkog regulatora za mreže Klaus Mueller napisao je na Twitteru da pad pritiska na oba cjevovoda “dodatno potkrepljuje ocjenu njemačkog regulatora za mreže da je situacija napeta”.

Trenutno se ne zna zašto je pritisak pao, dodao je Mueller, dodavši da problemi s cjevovodom ne utječu na opskrbu Njemačke i da je nivo zaliha trenutno 91 posto.

Izvor: Agencije