Scholz iziritiran željom Turske da se priključi azijskoj organizaciji SCO

Njemački kancelar kaže da Šangajska organizacija za saradnju, u kojoj dominiraju Rusija i Kina, ne daje značajan doprinos globalnom suživotu.

Olaf Scholz je zaključio da je važno da se postigne dogovor o tome šta je glavni pokretač u međunarodnim odnosima (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da je “vrlo iziritiran” zbog pokušaja Turske da se pridruži centralnoazijskoj sigurnosnoj organizaciji u kojoj dominiraju Rusija i Kina.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je prošle subote da želi da Turska, članica NATO-a, postane i članica Šangajske organizacije za saradnju (SCO), podsjeća se u izvještaju Reutersa.

“To nije organizacija koja daje značajan doprinos globalnom suživotu”, rekao je Scholz na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku nakon sastanka s Erdoganom i priznao da je “veoma iznerviran zbog ovog razvoja događaja”.

‘Lažni referendumi se ne mogu prihvatiti’

Scholz je zaključio da je važno da se postigne dogovor o tome šta je glavni pokretač u međunarodnim odnosima i da se jasno stavi do znanja da ruski rat protiv Ukrajine “možda neće biti uspješan”.

Odvojeno, Scholz je ocijenio da će svi referendumi koji bi trebali biti održani u istočnoj Ukrajini, na teritorijama pod kontrolom Ruske Federacije, biti “lažni referendumi”, koji se ne mogu prihvatiti.

Također je rekao da se stiče utisak da bi Rusija mogla još jednom pokušati zaustaviti ukrajinski izvoz pšenice – nešto što i Turska i Njemačka žele spriječiti.

Izvor: Agencije