Iran tvrdi da je poslao ‘konstruktivan’ prijedlog, SAD se ne slaže

Možemo potvrditi da smo primili iranski odgovor preko Evropske unije, proučavamo ga i odgovorit ćemo preko EU-a, ali on nije konstruktivan. poručuju iz State Departmenta.

Iranski odgovor poslan je predstavniku EU-a za vanjsku politiku Josepu Borrellu, koji je koordinirao pregovore (EPA)

Iran je poslao “konstruktivan” odgovor na američke prijedloge o oživljavanju iranskoga nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama, dok je SAD saopćio da se s tom ocjenom ne slaže.

“Tekst koji je Iran poslao ima konstruktivan pristup u svrhu finaliziranja pregovora”, rekao je u petak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Naser Kanani, prenosi državna mreža IRIB.

Američki State Department dao je drugačiju procjenu.

“Možemo potvrditi da smo primili iranski odgovor preko Evropske unije… Proučavamo ga i odgovorit ćemo preko EU-a, no nažalost, nije konstruktivan”, kazao je glasnogovornik State Deparetment.

Glasnogovornica Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće Adrienne Watson rekla je kako su “neke razlike uklonjene proteklih sedmica, ali druge su ostale”.

U izvještaju IRIB-a navodi se da je iranski odgovor poslan predstavniku EU-a za vanjsku politiku Josepu Borrellu, koji je koordinirao pregovore.

Teheran traži jače garancije

Nakon 16 mjeseci posrednih pregovora između Teherana i Washingtona, Borrell je rekao 8. augusta da je EU dao posljednju ponudu za prevladavanje slijepe ulice i oživljavanje pregovora.

Iranu trebaju jače garancije Washingtona za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, saopćilo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu, dodajući da bi nadzorno tijelo za atomsku energiju Ujedinjenih naroda trebalo odbaciti “politički motivirane istrage” iranskog nuklearnih programa.

U skladu sa sporazumom iz 2015. godine, Iran je ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od sankcija SAD-a, EU-a i UN-a.

Bivši američki predsjednik Donald Trump odustao je od sporazuma 2018. godine, uz objašnjenje da je previše velikodušan prema Teheranu.

Ponovo je nametnuo sankcije Iranu, što je navelo Teheran da nastavi s prije zabranjenim nuklearnim aktivnostima i oživi američke, evropske i izraelske strahove da možda radi na atomskoj bombi.

Iran negira da ima takve ambicije.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada