Scholz: Njemačka do kraja 2023. nezavisna od ruskog plina

Dodao je kako se ne očekuje nestašica plina zbog dobre popunjenosti spremnika od trenutno 86 posto.

Kancelar je istovremeno kao problem naveo visoku cijenu energenata (EPA)

Njemačka bi do kraja naredne godine u potpunosti trebala biti nezavisna o ruskom plinu, a ni ove zime neće biti nestašica plina, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u utorak, prenosi agencija Hina.

“Mi smo dobro pripremljeni za ovu zimu i to je pozitivna poruka“, rekao je on na kongresu Udruženja njemačkih poslodavaca u Berlinu.

Dodao je kako se ne očekuje nestašica plina zbog dobre popunjenosti spremnika od trenutno 86 posto. Scholz je rekao kako se do kraja 2023. očekuje potpuna nezavisnost o ruskom plinu.

„Gradnja LNG terminala napreduje i mi ćemo plin uvoziti od Sjedinjenih Američkih Država, Norveške i drugih država“, istakao je.

Visoka cijena kao problem

Kancelar je istovremeno kao problem naveo visoku cijenu energenata. S tim u vezi je pozdravio najnoviju odluku Europske komisije koja ograničava profit energetskih kompanija, što bi trebalo rezultirati smanjenjem cijena električne energije.

„Prijedlog Europske komisije je gotovo identičan onom za što smo se i mi zalagali“, rekao je Scholz.

On se založio za potpunu reformu tržišta električnom energijom kako bi se „još ove zime“ smanjenje cijena prenijelo i na konačne potrošače.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada