Erdogan: Nezakonito anektirani Krim mora biti vraćen Ukrajini

Zaštita teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva Ukrajine od ključne je važnosti za regionalnu i globalnu sigurnost i stabilnost, kaže turski predsjednik.

Vraćanje Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi dio, suštinska je potreba sa aspekta međunarodnog prava, rekao je Recep Tayyip Erdogan (EPA)

Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje nezakonitu aneksiju Krima, izjavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Vraćanje Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi dio, suštinska je potreba sa aspekta međunarodnog prava”, rekao je on u videoporuci na Drugom samitu Krimske platforme.

Krimska platforma je međunarodni koordinacioni mehanizam Ukrajine za privlačenje veće globalne pažnje na rusku aneksiju Krima 2014. godine.

Erdogan je kazao da će Ankara nastaviti podržavati Krimsku platformu, koja je uspostavljena za rješavanje pitanja Krima mirnim putem, prenosi Anadolija.

Principijelan stav Turske ima ne samo pravne, nego i moralne temelje”, rekao je Erdogan.

Sigurnost i dobrobit krimskih Tatara

Turski predsjednik je dodao da je zaštita teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva Ukrajine od ključne važnosti ne samo za regionalnu, već i za globalnu sigurnost i stabilnost.

“Osiguravanje sigurnosti i dobrobiti krimskih Tatara također je među prioritetima Turske”, kazao je on.

Erdogan je, također, ponovio kako očekuje da će Nariman Dzhelyal, zamjenik predsjednika Medžlisa krimskih Tatara, i još najmanje 45 drugih krimskih Tatara koje je Rusija pritvorila 2021. godine bit oslobođeni.

“Krimski Tatari, koji su pretrpjeli velike patnje kroz historiju, bore se za miran život u svojoj domovini”, dodao je Erdogan.

Također je istakao da će Turska nastaviti s posredničkom ulogom između Rusije i Ukrajine kako bi osigurala mir u regiji.

Izvor: Agencije