Somalija: Ubijeno 12 osoba u napadu na hotel

Zvuci eksplozija odjekivali su tokom noći, dok su Vladine snage pokušavale preuzeti kontrolu nad hotelom Hayat od pripadnika Al-Shababa.

Policija je saopćila kako su napadači detonirali dvije eksplozivne naprave ispred hotela Hayat prije nego što su ušli u zgradu i otvorili vatru (AFP)

Najmanje 12 osoba je ubijeno, a više njih je ranjeno u Mogadišu, nakon što su pripadnici oružane grupe Al-Shabab upali u hotel u glavnom gradu Somalije, koji još uvijek kontroliraju dok policijska akcija traje, saopćili su zvaničnici, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Do sada smo potvrdili kako je 12 ljudi, uglavnom civila, poginulo. Operacija eliminacije terorista je pri kraju, ali još traje“, rekao je za Reuters obavještajni oficir Mohamed, koji je saopćio samo ime.

Devet osoba je ranjeno i izmješteno iz hotela Hayat, saopćio je ranije britanskoj agenciji šef ambulantne službe.

Zvuci eksplozija odjekivali su tokom noći, dok su Vladine snage pokušavale preuzeti kontrolu nad hotelom Hayat od napadača, saopćili su svjedoci Reutersu.

Širenje utjecaja

Prema njihovim navodima, veliki dijelovi hotela su uništeni u borbama.

Policija je saopćila kako su napadači detonirali dvije eksplozivne naprave ispred hotela Hayat prije nego što su ušli u zgradu i otvorili vatru.

Navedeno je da su se skrivali na posljednjem spratu hotela, nekoliko sati nakon početka napada, te kako je specijalna policijska jedinica spasila desetke gostiju i osoblja iz hotela.

Oružana grupa Al-Shabab, koja je povezana sa Al-Kaidom, duže vremena je u sukobu sa saveznom Vladom u Somaliji. Kontrolira veći dio južne i centralne Somalije, ali je uspjela proširiti svoj uticaj i na oblasti koje kontrolira Vlada sa sjedištem u Mogadišu.

Izvor: Agencije