Od septembra vakcine prilagođene novim sojevima korona virusa

Očekuje se da će do kraja jula podvarijante omikrona zamijeniti sve druge varijante u Evropi.

Nove prilagođene vakcine inicijalno bi se trebale koristiti kao 'booster' doze (EPA - Ilustracija)

Evropska agencija za lijekove (EMA) navodi da je širom Evrope primjetan novi val COVID-19 i dodaje da se radi sa više faramaceutskih kompanija koje razvijaju vakcine prilagođene novim sojevima i podvrstama sa ciljem da se u njihovu distribuciju krene tokom jeseni.

EMA objašnjava da su trenutno u Evropi dominantni uzročnici infekcije podvrste varijanti omikron, B4 i BA5, za koje se očekuje da će do kraja jula zamijeniti sve druge varijante u Evropi.

Doktor Marco Cavaleri, predstavnik EMA-e, naglašava da nema podataka o tome da je infekcija izazvana ovim sojevima teža u odnosu na ranije sojeve, ali da su B4 i BA5 ”lako prenosivi” što dovodi do ”povećanja transmisije” koja izaziva ”ozbiljnu zarazu” kada je riječ o starijim osobama.

”Do sada odobrene COVID-19 vakcine nastavljaju pružati dobru zaštitu od hospitalizacije i teških oblika bolesti, a imajući u vidu visok stepen vakcinisanih u EU-u, u mnogo boljoj smo situaciji nego sto smo bili tokom ranijih valova infekcije”, kaže Cavaleri.

Primarna vakcinacija ostaje prioritet

U EMA ukazuju da primarna vakcinacija i prvi booster ostaju prioriteti. Preporuka najviših zdravstvenih institucija EU-a je da bi osobe strarije od 80 godina trebale primiti drugi booster, a u trenutnim uslovima povećane infekcije i oni između 60 i 80 godina kao i osobe ranjivog zdravlja bilo kojeg godišta.

Cavaleri dodaje da je EMA u kontaktu sa faramaceutskim kompanijama koje rade na razvoju novih vakcina prilagođenih omikron varijantama sa ciljem da se od jeseni krene u njihovu distribuciju.

”Radimo trenutno na mogućem odobravanju prilagođenih vakcina u septembru”, kaže Cavaleri.

Napominje i da bi se nove, prilagođene vakcine, inicijalno trebale koristiti kao booster doze.

Izvor: Agencije