Šefovi diplomatije Kine i SAD-a na marginama sastanka G-20

Planirani sastanak dolazi nakon što je američka ministrica trezora Janet Yellen razgovarala s kineskim vicepremijerom Liu Heom.

Joe Biden još nije odlučio da li da ukine američke tarife na kineske robe (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken sastat će se s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijom na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G-20 na Baliju ove sedmice.

Planirani sastanak dolazi nakon što je američka ministrica trezora Janet Yellen razgovarala s kineskim vicepremijerom Liu Heom u ponedjeljak, saopćio je visoki zvaničnik američkog State Departmenta, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

I savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se prošlog mjeseca s visokim kineskim diplomatom Yangom Jiechijem u Luksemburgu.

Ekonomski problemi u SAD-u

Predsjednik Joe Biden izjavio je da još odlučuje da li da ukine američke tarife na kineske robe, dok se njegova administracija suočava s ekonomskim problemima izazvanim rastućom inflacijom i drugim poteškoćama nakon pandemije COVID-19.

Bijela kuća je saopćila da nema roka za Bidenovu odluku, ali se također očekuje da Biden i kineski predsjednik Xi Jinping razgovaraju u predstojećim sedmicama.

Izvor: Agencije