Palestinci će SAD-u predati metak kojim je ubijena Shireen Abu Akleh

Glavni tužilac Palestinske uprave kaže da će metak koji je 11. maja ubio novinarku Al Jazeere biti poslan na ispitivanje američkim vlastima.

Mahmoud Obaid, snimatelj Al Jazeere, drži kameru pored memorijalne fotografije Shireen Abu Akleh (Abdelkahim Abu Riash/Al Jazeera)

Palestinske vlasti pristale su predati američkim vlastima metak kojim je ubijena palestinsko-američka novinarka Shireen Abu Akleh tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali prošlog mjeseca.

“Složili smo se da prebacimo metak Amerikancima na ispitivanje”, rekao je za Reuters Akram al-Khatib, glavni tužilac palestinskih vlasti, ne iznoseći dalje detalje.

Palestinski zvaničnici te mnoge grupe za ljudska prava i mediji došli su do zaključka da je novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh ubila izraelska vojska.

UN: Metak su ispalile izraelske snage

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava prošlog mjeseca je rekao da informacije koje je prikupio pokazuju da su metak koji je ubio Shireen Abu Akleh 11. maja ispalile izraelske snage.

Palestinka polaže cvijeće na mjestu gdje je ubijena Abu Akleh u Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali (Nasser Ishtayeh/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Nekoliko svjedoka je kazalo da su izraelske snage ubile Shireen Abu Akleh, rođenu u Jerusalemu.

Prema balističkim i forenzičkim stručnjacima, metak sa zelenim vrhom dizajniran je da probije oklop i koristi se u pušci M4.

Novinarka je pogođena u glavu.

Metak je analiziran pomoću 3D modela i, prema riječima stručnjaka, bio je kalibra 5,56 milimetara – isti koriste izraelske snage.

Metak je dizajniran i proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama, rekli su stručnjaci.

Izraelski zvaničnici su prvobitno rekli da su palestinski borci mogli ubiti Shireen Abu Akleh.

Međutim, Izrael je kasnije odustao i saopćio da ne može isključiti mogućnost da je izraelski vojnik ispalio hitac.

Slučaj predat Međunarodnom krivičnom sudu

Palestinski lideri odbacili su prijedloge za zajedničku istragu s Izraelom, rekavši da takva istraga ne bi bila transparentna.

Al Jazeera Media Network objavila je 26. maja da je angažirala pravni tim koji će ovaj slučaj ubistva proslijediti Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu.

Slučaj je nedavno predat tužiocu ICC-a, međutim, trenutni status istrage ostaje nejasan.

Advokati koji rade na slučaju podnesenom ICC-u o gađanju palestinskih novinara od izraelskih snaga također su rekli da će ovom slučaju dodati i ubistvo Shireen Abu Akleh.

Izvor: Al Jazeera i agencije