Završen NATO samit, Finska i Švedska potpisuju protokol o pristupanju

Zemlje članice Alijanse usvojile su novi Strateški koncept, kojim se pruža puna podrška Ukrajini, a Rusija označava kao glavna prijetnja za sigurnost.

NATO je usvojio paket pomoći za zemlje partnere, među kojima je i BiH (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u četvrtak, na kraju samita NATO-a u Madridu izjavio da su na skupu donijeli vrlo važne odluke.

Kazao je će zvanični potpisi na odluku o pozivu Finske i Švedske u članstvo NATO-a biti prikupljeni na sastanku ministara vanjskih poslova  zemalja članica sljedećeg utorka, javlja Anadolija.

Stoltenberg je rekao da podrška Alijanse Ukrajini i dalje jača, dodajući da su spremni na bilo kakve korake Rusije koje bi mogla poduzeti u kontekstu procesa članstva Finske i Švedske u NATO-u.

“Ono što smo vidjeli u Ukrajini pokazuje da je Rusija u potpunosti fokusirana na ovaj rat. Uzeli smo u obzir ovu poruku”, kazao je čelnik Saveza.

“Znamo da bi moglo doći do rata između Rusije i NATO-a, s razornim i daleko težim posljedicama”, rekao je on.

Kako je kazao, u Evropi postoji kriza i rat kakav nije viđen od Drugog svjetskog rata, upozoravajući da bi se situacija mogla dodatno pogoršati.

‘NATO će braniti svaki pedalj svoje teritorije’

“Suočavamo se s najvećom globalnom krizom u posljednjih deset godina. NATO pokušava spriječiti sukobe, garantirati mir i sigurnost građana. Cilj je odvraćanjem spriječiti rat”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je da je došlo do globalne prehrambene krize, cijene hrane oborile su historijske rekorde, a pregovori se nastavljaju za isporuku žitarica iz Ukrajine morskim i kopnenim putem.

Trodnevni Samit NATO-a u Madridu završio je sesijom o terorizmu i dešavanjima na sjeveru Afrike.

U novom strateškom konceptu odobrenom na samitu, NATO je terorizam definirao kao najdirektniju prijetnju međunarodnoj sigurnosti i miru.

Zemlje članice usvojile su novi Strateški koncept, kojim se pruža puna podrška Ukrajini, a Rusija označava kao glavna prijetnja za sigurnost.

Švedskoj i Finskoj je otvoren prolaz ka članstvu u Alijansi, nakon što je potpisan sporazum s Turskom.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u Madridu da će sljedećih dana objaviti dodatnu pomoć od 800 miliona dolara za oružje Ukrajini te naglasio da će NATO braniti “svaki pedalj” svoje teritorije.

“Podržavat ćemo Ukrajinu koliko god bude trebalo”, izjavio je on na konferenciji za novinare nakon završetka samita NATO-a, koji je nazvao historijskim.

Biden je istaknuo da je ruska agresija na Ukrajinu dovela do većeg jedinstva unutar NATO-a i da Član 5. Sjevernoatlantskog ugovora ostaje neupitan.

Britanski vojni stručnjaci stižu u BiH

Dodao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin želio dobiti “finlandizaciju NATO-a, a dobio je natoizaciju Finske”.

Putin je rekao da će Rusija odgovoriti istom mjerom ako NATO rasporedi snage i infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj.

“Kad je riječ o Finskoj i Švedskoj, s njima nemamo problema, koje, nažalost, imamo s Ukrajinom. S njima nemamo nikakvih teritorijalnih sporova. Ne postoji ništa što bi nas moglo zabrinuti kada je riječ o pristupanju Finske i Švedske NATO-u. Ako žele, samo naprijed. Ali, trebali bi jasno shvatiti da se prije ovoga nisu suočili s prijetnjama. Sada, ako NATO snage i infrastruktura budu raspoređeni, bit ćemo prisiljeni odgovoriti istom mjerom i stvoriti iste prijetnje za teritorije sa kojih se nama stvaraju prijetnje”, kazaao je Putin u svojoj prvoj reakciji na samit.

NATO je usvojio i paket pomoći za zemlje partnere, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da “ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postaje još jedno igralište za Putinove pogubne težnje”.

Britanski vojni stručnjaci bit će poslani u Bosnu i Hercegovinu kako bi ojačali misiju NATO-a i promovirali stabilnost i sigurnost u zemlji, saopćeno je iz Jonhsonovog ureda.

U saopćenju se navodi da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba.

Za Univerzitet Sarajevo 750.000 funti

Dodaje se da ove planove podržava zvanična Moskva, kao dio nastojanja Putina da ugrozi euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i njenu stabilnost.

“Na zahtjev NATO štaba u Sarajevu, vojni ekspert za borbu protiv dezinformacija Velike Britanije i savjetnik za civilnu stratešku odbranu bit će raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ekspert za borbu protiv dezinformacija će ojačati NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre opasnim utjecajima te će pomoći u blokiranju ruskih i drugih napora da se proširi nepovjerenje i podrije demokratija u državi i regionu. Novi strateški savjetnik za odbranu podržat će reformu odbrane u državi, pomažući im da razviju moderne, reprezentativne oružane snage, prema standardima NATO-a“, navodi se.

U saopćenju je istaknuto da će Velika Britanija osigurati 750.000 funti za uspostavljanje Centra za cyber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu.

Izvor: Agencije