Brown Jackson prva Afroamerikanka sutkinja Vrhovnog suda SAD-a

Ketanji Brown Jackson položila je zakletvu za sutkinju Vrhovnog suda i ušla u historiju kao prva Afroamerikanka u najvišem američkom pravosudnom tijelu.

Ketanji Brown Jackson je 116. sudija, šesta žena i treća osoba afroameričkog porijekla koja je služila na Vrhovnom sudu od njegovog osnivanja 1789. (EPA)

Ketanji Brown Jackson položila je u četvrtak zakletvu za sutkinju Vrhovnog suda SAD-a i ušla u historiju kao prva Afroamerikanka u najvišem američkom pravosudnom tijelu.

Jackson (51) se pridružuje liberalnom bloku Vrhovnog suda koji ima konzervativnu većinu – šest prema tri.

Jackson, izbor predsjednika Joea Bidena, zamjena je za penzioniranog liberalnog sudiju Stephena Breyera, a njena zakletva uslijedila je šest dana nakon što je sud poništio presudu Roe protiv Wadea iz 1973. godine, kojom je bio legaliziran abortus u cijeloj zemlji, prenosi Hina.

“U ime svih članova [Vrhovnog] suda, zadovoljstvo mi je poželjeti dobrodošlicu sutkinji Jackson u sud i naš zajednički poziv”, rekao je glavni sudija John Roberts na svečanosti.

Bidenovo obećanje

Anketa Reutersa/Ipsosa ove sedmice je pokazala da većina Amerikanaca, njih 57 posto, ima negativan stav o Vrhovnom sudu nakon poništene presude o legalizaciji abortusa, što je značajan pomak u odnosu na početak juna, kada je tijesna većina imala pozitivan stav.

Jackson je 116. sudija, šesta žena i treća osoba afroameričkog porijekla koja je služila na Vrhovnom sudu od njegovog osnivanja 1789. godine.

Time je ispunjeno Bidenovo obećanje u predsjedničkoj kampanji 2020. godine da će imenovati Afroamerikanku u Vrhovni sud SAD-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada