‘Bloomberg’: Indija slijedi rusku sklonost radikalizmu, a muslimani su žrtve

Nije bilo iznenađujuće vidjeti hinduističke fanatike koji otvoreno pozivaju na istrebljenje muslimana, najveće indijske manjine.

Demonstracije u New Delhiju zbog uvreda kojima su izloženi indijski muslimani (Reuters)

Indijski kolumnista upozorava da njegova zemlja slijedi primjer Rusije usvajanjem hipernacionalizma, a to se očitovalo u pukotinama koje su se počele pojavljivati u, kako je rekao, najvećoj demokratskoj zemlji svijeta.

Pankaj Mishra, kolumnist Bloomberga, kritizirao je američkog predsjednika Joea Bidena i druge zapadne čelnike koji rutinski hvale Indiju kao “veliku demokratiju” i protutežu Rusiji i Kini.

U članku na ovoj američkoj web-stranici postavlja pitanje: Jesmo li dovoljno svjesni radikalizirajućeg društva koje predstavlja prijetnju samom sebi i čak može ugroziti, poput Rusije predsjednika Vladimira Putina, globalnu stabilnost?

Mishra, književni kritičar i autor niza knjiga, smatra da je rusko klizanje u “poremećenu percepciju svoje svemoći” dugo bilo nedovoljno proučavano i analizirano.

Novinarka Masha Gessen je upozorila u svojoj knjizi o Putinovoj biografiji pod naslovom Čovjek bez lica da su američki vanjskopolitički stratezi bili prespori da shvate megalomaniju koja je široko prihvaćena među “ruskim demagozima”.

Mishra je rekao da rastuća podrška naroda Putinu kod kuće ukazuje na to da se Rusija pretvorila u odmetničko društvo, zajedno sa svojom državom, dodajući da to pokazuje kako nacija ranjena oduzimanjem statusa velike sile može pronaći utjehu u agresivnom šovinizmu.

‘Geopolitički trend’

Prema autoru, “zabrinuti” kineski režim godinama se bavi sličnom demagogijom, potpirujući hipernacionalizam među svojim građanima.

Istakao je da se taj “geopolitički trend” danas podmuklo i lukavije, ali s mnogo manje pažnje učvršćuje u Indiji, koju opisuje kao još jednu ambicioznu i frustriranu supersilu.

Prema Mishrai, širenju nihilističkih osjećaja u Indiji, sličnih onima koji prevladavaju u Rusiji i Kini, nije posvećena dovoljna pažnja. Nihilizam je uvjerenje da su sve vrijednosti i moral neutemeljene ili da nemaju osnovu na koju se može referirati ili praviti analogija u tom svjetlu.

Indijski pisac i kritičar smatra da su kontroverze koje su izbile prije dvije sedmice i reakcije koje su uslijedile primjer toga, aludirajući na uvrede koje je glasnogovornik vladajuće Bharatiya Janata stranke (BJP) iznio protiv poslanika Muhammeda, te na talas bijesa koji je to izazvalo u islamskom svijetu općenito, a posebno u Zaljevu.

Komentirajući ove događaje, kolumnista u svom članku tvrdi da su se izjave ovih čelnika činile sasvim uobičajenim za one koji gledaju kako se predrasude protiv muslimana ukorjenjuju tokom osam godina premijerskog mandata Narendre Modija u Indiji.

Dalje kaže da također nije iznenađujuće vidjeti hinduističke fanatike koji otvoreno pozivaju na istrebljenje najveće manjine u zemlji.

Rastući ekstremizam u Indiji

U međuvremenu, neki indijski mediji organizirali su kampanju solidarnosti sa glasnogovornicima BJP-a, koji su bili ukoreni zbog uvredljivih izjava protiv poslanika. Sindikat novinara Indije je čak naznačio da je izvještavanje nekih televizijskih kanala “očito inspirirano vrijednostima Radio Ruande, čije su zapaljive emisije izazvale genocid” tokom građanskog rata u toj afričkoj zemlji.

Istina je da su organizacije za ljudska prava i međunarodni mediji skretali pažnju na rastući ekstremizam u Indiji. New York Times je čak upozorio da je zemlja zarobljena u “vrtlogu nasilja i nestabilnosti”. The Washington Post je okarakterizirao ovakva dešavanja kao “vjerski fanatizam za vrijeme Modijevog mandata”. No, prema mišljenju autora, takve je kritike lako odbaciti jer dolaze od “arogantnih autsajdera”.

Autor tvrdi da se indijska policija, vojnici, špijuni, suci, novinari, birokrati, poslovni ljudi, povjesničari, umjetnici i filmske zvijezde smatraju pristašama BJP-a.

Članak u Bloombergu zaključuje da su radnje koje su učvrstile Putinovu vladavinu Rusijom, poput rodijačkog kapitalizma, sistematičnog širenja dezinformacija, stigmatizacija manjina uz zlostavljanja sigurnosnih službi, suzbijanje neslaganja i nezakonite odmazde, sve ono čemu danas svjedočimo da se događa u Indiji.

Izvor: Agencije