Borrell: Neutralnost znači biti uz agresora

Pred agresijom niko ne može biti neutralan, poručio je šef evropske diplomatije.

Borrell: Rat protiv Ukrajine predstavlja napad na temelje svjetskog poretka (EPA)

Šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao je pred Vijećem sigurnosti UN-a da ruski rat protiv Ukrajine predstavlja napad na temelje svjetskog poretka i da neutralnost u tom sukobu znači podršku agresoru.

Borrell je putem videolinka rekao da Rusija vodi rat protiv Ukrajine na tlu Evrope, ali da to nije evropski rat, već “napad na temelje UN-a i Vijeća sigurnosti, od njegove stalne članice”, prenosi agencija Beta.

“Pred agresijom niko ne može biti neutralan. Biti neutralan u ovom slučaju znači biti na strani agresora. Niko ne može da živi sigurno u svijetu gdje je nezakonita upotreba sile normalizovana ili tolerisana”, kazao je Borrell.

Poziv na okončanje rata

On je rekao da je rat Rusije protiv Ukrajine već ostavio desetine hiljada mrtvih i više od pet miliona izbjeglica izazvavši najbrže rastuću izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata.

“Ovaj rat šalje talase širom svijeta. A ovo dovodi do već postojeće prehrambene krize zbog prinosa koji pate zbog klimatskih promjena”, izjavio je šef diplomatije.

Svjetski program za hranu procjenjuje da se broj osoba koje nemaju siguran pristup hrani udvostručio sa 135 miliona prije pandemije na 276 miliona na početku 2022. i da će taj broj zbog rata porasti na 323 miliona.

“Pozivam sve vas da pomognete da se okonča rat, da se obnovi suverenitet Ukrajine i da se osigura obuzdavanje globalnih posljedica, posebno rastuće krize sa hranom”, rekao je Borrell.

‘Sankcije nisu uzrok nestašice hrane’

On je naveo da Rusija trenutno blokira najmanje 20 miliona tona ukrajinskog žita koje ne može da stigne na svjetska tržišta.

“To je ekvivalent 300 masivnih brodova koji bi trebalo da pristaju u lukama širom svijeta. Umjesto toga, Rusija bombarduje ukrajinske luke, infrastrukturu i poljoprivredno zemljište. U potpunosti podržavamo napore UN-a da Ukrajina ponovo otvori svoje luke i nastavi sa isporukom žita u svijet”, izjavio je on.

Borrell je naglasio da sankcije EU-a nisu uzrok nestašice hrane i da one ciljaju samo na sposobnost Kremlja da finansira vojnu agresiju, a ne na sposobnost vođenja legitimne trgovine.

“Sankcije EU-a ne zabranjuju uvoz i transport ruske poljoprivredne robe, ni đubriva, niti za plaćanje takvog ruskog izvoza”, rekao je on.

Izvor: Agencije