EU želi izmijeniti ugovore s Pfizerom kako bi se smanjile pošiljke cjepiva

Vlade Evropske unije intenzivirale su pritisak na proizvođače cjepiva kako bi ponovo pregovarali o ugovorima, upozorivši da će propasti milioni doza koje više nije potrebno.

Evropska komisija i evropske vlade su pristale kupiti velike količine cjepiva, većinom od Pfizera i BioNTecha (EPA)

Vlade Evropske unije intenzivirale su pritisak na Pfizer i druge proizvođače cjepiva kako bi ponovo pregovarali o ugovorima, upozorivši da će propasti milioni doza cjepiva koje više nije potrebno.

Tokom najteže faze pandemije korona virusa Evropska komisija i evropske vlade su, strahujući od nestašica, pristale kupiti velike količine cjepiva, većinom od američkog Pfizera i partnerskog BioNTecha iz Njemačke, prenosi Hina.

Nakon što je pandemija stala u Evropi, a cijepljenje usporilo, mnoge države žele izmjene ugovora kako bi se smanjile pošiljke i time i njihov trošak.

O tom se pitanju razgovaralo na sastanku ministara zdravstva EU-a u Luksemburgu, iako je EK i dalje oprezan u vezi toga šta se može postići.

Pfizer Moderna pristali odgoditi neke pošiljke

Poljska, zemlja koja predvodi pozive za revizijom ugovora, ima više od 30 miliona doza cjepiva na zalihi, a prema postojećem dogovoru trebala bi kupiti još 70 miliona doza, rekao je poljski diplomat Reutersu.

Poljska ima gotovo 38 miliona stanovnika, a 60 posto njih je u potpunosti cijepljeno, ne uključujući “booster” doze.

U EU je taj prosjek na 70 posto.

U pismu poslanom EK-u ranije ovogoj mjeseca poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski je s kolegama iz Hrvatske, Bugarske, Estonije, Mađarske, Latvije, Litvanije i Rumunije pozvao na “redukciju količina” naručenih cjepiva.

Oni smatraju kako su ugovori dogovoreni u trenutku kad je bilo nemoguće predvidjeti kako će se pandemija odvijati te ih se stoga treba promijeniti sada kad je situacija povoljna.

Pfizer i Moderna, još jedan dobavljač cjepiva EU-u, pristali su odgoditi neke pošiljke.

‘Nedovoljno rješenje odgađa problem’

Ministri u pismu poručuju kako je to “nedovoljno rješenje, koje samo odgađa problem”.

Evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides je kazala kako će se pokušati odgoditi pošiljke cjepiva najranije za iduću godinu te da bi suvišne doze mogle biti potrebne u budućnosti.

Naglasila je kako se “ugovori moraju poštivati” i dodala kako EU “ne može unilateralno izmijeniti njihove uvjete”.

Jedan evropski dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, u maju je rekao da bi evropske države zasigurno izgubile bilo kakav pravni proces koji bi poduzele protiv dobavljača cjepiva.

Izvor: Agencije