Guterres: Bez slobode medija nema demokratskih društava

Guterres je uputio apel vladama, medijskim organizacijama i tehnološkim kompanijama u svijetu da podrže ključne napore medija u razotkrivanju laži i izgradnji jakih, otpornih institucija i društava.

Guterres: Prijetnje slobodi novinara i medijskih radnika rastu iz dana u dan (Reuters)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je povodom Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava 3. maja, da “bez slobode štampe nema pravih demokratskih društava i da bez slobode štampe nema slobode” te ukazao da “prijetnje novinarima rastu iz dana u dan”.

“Tokom pandemije, mnogi medijski radnici su bili na prvoj ‘liniji borbe’, pružajući tačno, naučno zasnovano izvještavanje kako bi informisali donosioce odluka i spasili živote”, navedeno je u saopćenju generalnog sekretara UN-a.

Novinari koji pokrivaju oblast klime, biodiverziteta i zagađenja uspjeli su da skrenu pažnju svjetske javnosti na ovu planetarnu krizu, prenosi agencija Beta.

Međutim, prema riječima Guterresa, “prijetnje slobodi novinara i medijskih radnika rastu iz dana u dan”.

“Od globalnog zdravlja do klimatske krize, korupcije i kršenja ljudskih prava, suočavaju se sa povećanom politizacijom svog rada i pokušajima da ih ušutkaju sa više strana”, naveo je Guterres.

‘Digitalna tehnologija čini cenzuru još lakšom’

Digitalna tehnologija je demokratizovala pristup informacijama, ali je stvorila i ozbiljne izazove.

“Digitalna tehnologija čini cenzuru još lakšom. Mnogi novinari i urednici širom svijeta su u stalnom riziku da njihovi programi i izvještaji budu uklonjeni sa mreže”.

Metode i alati se mijenjaju, kako je naveo generalni sekretar UN-a, ali cilj diskreditacije medija i prikrivanja istine ostaje isti kao i uvijek.

Na Dan slobode medija, Guterres je uputio apel vladama, medijskim organizacijama i tehnološkim kompanijama u svijetu da podrže ključne napore medija u razotkrivanju laži i izgradnji jakih, otpornih institucija i društava.

Svjetski dan slobode medija ustanovljen je odlukom Generalne skupštine UN-a, kako bi se podsjetile vlade država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Izvor: Agencije