Britanija šalje 8.000 vojnika na vježbe u Evropi

U jednoj od najvećih zajedničkih vježbi od Hladnog rata, gotovo 8.000 britanskih vojnika će biti raspoređeno od Finske do Sjeverne Makedonije.

U vježbama će učestvovati i desetine hiljada vojnika NATO-a i pripadnika Združenih ekspedicionih snaga, među kojima su Danska, Island i Norveška (EPA)

Gotovo 8.000 britanskih vojnika trebalo bi da bude poslato u Evropu kako bi učestvovali u vojnim vježbama, piše Sky News.

List navodi da će u jednoj od najvećih zajedničkih vježbi od Hladnog rata, gotovo 8.000 britanskih vojnika biti raspoređeno od Finske do Sjeverne Makedonije, najviše u periodu između aprila i juna, prenosi Tanjug.

U vježbama će učestvovati i desetine hiljada vojnika NATO-a i pripadnika Združenih ekspedicionih snaga, među kojima su Danska, Island i Norveška.

Osim vojnika, na vježbama će učestvovati desetine tenkova i više od 100 oklopnih borbenih vozila.

Solidarnost i snaga

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da će planirane vježbe poboljšati sposobnost britanskih i finskih trupa da rade jedna uz drugu, odvraćajući, kako je navedeno, “rusku agresiju u Skandinaviji i baltičkim državama”.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Wallace rekao je da će taj potez pokazati “solidarnost i snagu”.

“Sigurnost Evrope nikada nije bila važnija. Ove vježbe će pokazati kako naše trupe udružuju snage sa saveznicima i partnerima širom NATO-a i sa Zajedničkim ekspedicionim snagama, u demonstraciji solidarnosti i snage u jednom od najvećih zajedničkih raspoređivanja od Hladnog rata”, istakao je Wallace.

Izvor: Agencije