Petina čovječanstva može da osiromaši zbog krize u Ukrajini

Kriza bi mogla da gurne do 1,7 milijardi ljudi u zemljama u razvoju u siromaštvo i glad u razmjerama koje nisu viđene nekoliko decenija, rekao je generalni sekretar UN-a.

Gutterres je rekao da rat onemogućava poljoprivrednike da žanju, dovodi do zatvaranja luka, blokira izvoz žitarica, narušava lance snabdijevanja i dovodi do vrtoglavog rasta cijena (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutterres upozorio je da bi ukrajinska kriza mogla da gurne više od jedne petine čovječanstva, odnosno do 1,7 milijardi ljudi, u siromaštvo i glad.

“Svi vidimo tragediju koja se odvija u Ukrajini. Ali izvan njenih granica, rat je započeo tihi napad na svijet u razvoju. Kriza bi mogla da gurne do 1,7 milijardi ljudi, odnosno više od petine čovječanstva, u siromaštvo i glad u razmjerama koje nisu viđene nekoliko decenija”, rekao je Gutterres za češki portal Seznam Zpravi.

Podsjetio je da Ukrajina i Ruska Federacija učestvuju sa 30 posto u svjetskoj proizvodnji pšenice i ječma, sa petinom u proizvodnji kukuruza i više od polovine suncokretovog ulja, prenosi RIA Novosti.

“Žito iz te dvije zemlje hrani najsiromašnije i najugroženije ljude na svijetu. Oni čine više od trećine pšenice uvezene u 45 najnerazvijenih zemalja”, poručio je generalni sekretar UN, piše Tanjug.

Vrtoglavi rast cijena

Naglasio je da rat onemogućava poljoprivrednike da žanju, dovodi do zatvaranja luka, blokira izvoz žitarica, narušava lance snabdijevanja i dovodi do vrtoglavog rasta cijena.

“Da bi se popravila situacija sa hranom, UN poziva sve države da zadrže otvorena tržišta, izbjegnu gomilanje zaliha, neopravdana i prekomjerna ograničenja izvoza i obezbijede rezerve zemljama koje su u najvećem riziku od gladi”, rekao je Gutterres.

Prema njegovom mišljenju, u oblasti finansija, G20 i međunarodne finansijske institucije trebale bi da pređu u vanredni režim.

“Ovo bi trebao da bude prvi korak ka dubokim reformama našeg nepravednog globalnog finansijskog sistema koji bogate čini bogatijima, a siromašne siromašnijim. Socijalna zaštita će biti od suštinskog značaja za podršku porodicama kroz ovu krizu”, istakao je Gutterres.

Izvor: Agencije