Tedros: Svijet ne gleda jednako na živote crnih i bijelih

“Stoga ću biti direktan i iskren, svijet se ne ponaša prema ljudskoj rasi na isti način. Neki su jednakiji od drugih”, dodao je Tedros.

Svijet "ne poklanja istu pažnju životima crnih i bijelih", rekao je  glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) (EPA)

Svijet “ne poklanja istu pažnju životima crnih i bijelih”, rekao je  glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i usporedio koliko se pažnje posvećuje Ukrajini u odnosu na ostale zemlje, prenosi Hina.

“Pozornost koja se daje Ukrajini je naravno vrlo važna jer stanje u toj zemlji ima utjecaj na cijeli svijet, ali čak ni djelić te pažnje nije usmjeren prema Tigraju, na sjeveru Etiopije gdje traju sukobi, Jemenu, Afganistanu, Siriji i ostalim dijelovima svijeta”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Stoga ću biti direktan i iskren, svijet se ne ponaša prema ljudskoj rasi na isti način. Neki su jednakiji od drugih”, dodao je Tedros parafrazirajući književnika Georgea Orwella.

Rekao je da ga boli to reći i da mu je to teško prihvatiti, ali je tako.

Izrazio je nadu da će “svijet doći k pameti i odnositi se prema svakom životu jednako”.

Sukob u Tigraju

Također se nada da humanitarno primirje u Tigraju, koje je 24. marta proglasila vlada u Adis Abebi, “nije tek obični diplomatski manevar”.

U tom području traju sukobi između vladinih snaga i regionalnih vojnih snaga.

Sukob je izbio 4. novembra 2020., kad je etiopski premijer Abij Ahmed naredio vojnu ofanzivu protiv regionalnih snaga u Tigraju.

Tedros, podrijetlom upravo iz Tigraja, upozorava na stanje na tom području gdje se ljude žive spaljuje zbog njihove  etničke pripadnosti.

“Nisam siguran da su mediji tome ozbiljno pristupili”, rekao je Tedros.

Izvor: Agencije