Ukrajina objavila imena 620 navodnih ruskih agenata

Ukrajinska vojna obavještajna služba e objavila imena i podatke za kontakt 620 osoba za koje se navodi da su službenici ruske Federalne sigurnosne službe uključeni u ‘kriminalne aktivnosti u Evropi’.

Ukrajinska vojna obavještajna služba je navela imena navodnih ruskih špijuna ispod fotografije moskovskog sjedišta FSB-a, nasljednika sigurnosne policije KGB-a iz sovjetskog doba (Reuters)

Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je imena i podatke za kontakt 620 osoba za koje se navodi da su službenici ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) uključeni u “kriminalne aktivnosti” u Evropi.

Reuters nije mogao provjeriti informacije. Rusija nije odmah komentirala popis imena.

U objavi na ruskom jeziku na svojoj službenoj internetskoj stranici, obavještajni odjel ukrajinskog ministarstva odbrane naveo je ljude za koje je rekao da su zaposlenici FSB-a registrirani u sjedištu agencije u Moskvi.

‘Kriminalne aktivnosti’

“Zaposlenici FSB-a Rusije uključeni u kriminalne aktivnosti države-agresora u Evropi”, navodi se, ne iznoseći daljnje detalje o navodnim zločinima.

Ukrajinska vojna obavještajna služba je navela imena navodnih ruskih špijuna ispod fotografije moskovskog sjedišta FSB-a, nasljednika sigurnosne policije KGB-a iz sovjetskog doba.

Belgija je odlučila da protjera 21 osobu koje su akreditirane kao ruske diplomate pri ruskoj ambasadi u Briselu i generalnom konzulatu u Antverpenu zbog navodne umiješanosti u špijunažu i ugrožavanje sigurnost zemlje, saopštila je ministrica vanjskih poslova Belgije, Sophie Wilmes.

Poljska je također ranije saopštila da protjeruje 45 ruskih diplomata zbog sumnje da su se bavili špijunažom.

Izvor: Agencije