Čelnik britanske službe: Ruski vojnici odbijali naredbe

Ruski predsjednik Vladimir Putin krivo je procijenio sposobnosti nekada moćnih ruskih oružanih snaga, tvrdi čelnik britanske obavještajne službe.

Pozivajući se na nove obavještajne podatke, Fleming je rekao da postoje dokazi o niskom moralu i lošoj opremljenosti ruskih vojnika (EPA)

Čelnik britanske obavještajne službe (GCHQ) izjavio je da najnovije informacije pokazuju da su neki ruski vojnici u Ukrajini odbijali izvršenje naredbi, a između ostalog su slučajno oborili i jedan ruski avion.

Jeremy Fleming rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin uveliko krivo procijenio sposobnosti nekada moćnih ruskih oružanih snaga, a istovremeno potcijenio spremnost na otpor ukrajinskog naroda, kao i odlučnost Zapada, koji je kaznio Moskvu koordiniranim sankcijama, prenosi Hina.

“Putin je uvelike krivo procijenio situaciju. Vjerujemo da mu se savjetnici boje reći istinu”, kazao je Fleming u govoru u Canberri na Australskom nacionalnom univerzitetu.

I američki izvori u srijedu su naveli da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio dezinformiran od strane savjetnika koji su se plašili reći mu istinu te da su se ruske jedinice, koje su pretrpjele velike gubitke na terenu, prisiljene vratiti u Bjelorusiju i Rusiju kako bi se “reorganizirale i opskrbile”.

Međutim, američko ministarstvo odbrane upozorilo je da će Rusija vjerovatno nadoknaditi svoju smanjenu sposobnost na terenu masovnim topničkim i raketnim napadima.

Nizak moral

Pozivajući se na nove obavještajne podatke, Fleming je rekao da postoje dokazi o niskom moralu i lošoj opremljenosti ruskih vojnika.

“Vidjeli smo ruske vojnike, bez oružja i morala, kako odbijaju izvršavati naredbe, sabotiraju vlastitu opremu, a čak su slučajno oborili i vlastiti avion”, izjavio je Fleming.

Reuters navodi kako nije mogao trenutno dobiti nezavisnu potvrdu ove analize.

Kada je riječ o zapadnim sankcijama i tvrdnjama Rusije da će se okrenuti istoku i gradnji partnerstva s Kinom, Fleming je ocijenio da tu postoje rizici od prebliskog savezništva za oboje, a više za Kinu.

“Rusija razumije da će Kina dugoročno vojno i ekonomski postajati sve jača. Neki od njihovih interesa su sukobljeni, Rusija bi mogla biti istisnuta iz jednadžbe”, smatra Fleming.

Izvor: Agencije