WHO: Tek smo na sredini pandemije korona virusa

Pandemija ‘nije ni blizu gotova’ rekla je glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije, upozorivši da broj novozaraženih u svijetu raste.

Broj novozaraženih skočio je za osam posto na globalnom nivou u odnosu na prethodnu sedmicu (EPA)

Svijet je tek na polovini pandemije korona virusa, poručila je zvaničnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ističući da u svijetu broj zaraženih i oboljelih opet raste.

Pandemija COVID-19 “nije ni blizu gotova”, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris dodajući: “Zasigurno smo usred pandemije.”

Zdravstvena agencija UN-a ranije je rekla da bi akutna faza pandemije mogla završiti ove godine, ali će ovisiti o tome koliko ćemo brzo ispuniti njen cilj da vakcinišemo 70 posto stanovništva u svakoj zemlji.

Podaci WHO-a pokazuju globalni rast broja slučajeva novooboljelih i ti bi podaci mogli skrivati mnogo veći problem u trenutku kad neke zemlje testiraju sve manji broj osoba sa simptomima koji odgovaraju korona virusa, smatra svjetska organizacija.

‘Vidimo samo vrh ledenog brijega’

Nakon više od mjesec dana u kojima se u svijetu bilježio pad broja slučajeva, prošle sedmice ponovno je počeo rasti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kombinacija faktora dovela je do porasta broja slučajeva bolesti među kojima su vrlo zarazna omikron varijanta korona virusa i BA.2 podvarijanta omikrona te ukidanje dijela epidemioloških i javnozdravstvenih mjera u društvima.

“To povećanje se događa uprkos smanjenju broja testiranih u nekim zemljama, što znači da su slučajevi koje vidimo samo vrh ledenog brijega” rekao je u utorak prvi čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima.

Niske stope vakcinacije u nekim zemljama, dijelom uzrokovane “ogromnom količinom dezinformacija”, također su objašnjenje porasta broja slučajeva, rekli su dužnosnici svjetske organizacije.

Broj novozaraženih skočio je za osam posto na globalnom nivou u odnosu na prethodnu sedmicu, s 11 miliona novih slučajeva i nešto više od 43.000 novih smrtnih slučajeva od 7. do 13. marta. To je prvi porast od kraja januara.

Najveći skok bio je u zapadnopacifičkom području, koje uključuje Južnu Koreju i Kinu, gdje su slučajevi porasli za 25 posto, a smrtni slučajevi za 27 posto.

Afrika je također zabilježila porast od 12 posto novih slučajeva i porast smrtnih slučajeva od 14 posto, a Evropa dva posto porasta broja slučajeva, ali bez skoka u broju smrtnih slučajeva.

Druga područja izvijestila su o padu slučajeva, uključujući regiju istočnog Sredozemlja, iako je ovo područje zabilježilo porast smrtnih slučajeva od 38 posto povezanih s prethodnim valom zaraze.

Stručnjake brine porast u Evropi

Brojni stručnjaci izrazili su zabrinutost da se Evropa suočava s još jednim valom korona virusa, s porastom broja slučajeva od početka marta ponajviše u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

Maria Van Kerkhove iz WHO-a rekla je ove sedmice da se čini da je BA.2 najzaraznija varijanta do sada.

Međutim, nema znakova da uzrokuje težu bolest, niti dokaza da bilo koja druga nova varijanta uzrokuje porast slučajeva.

Van Kerkhove je upozorila i na zavaravajuće procjene da je pandemija gotova ili da je varijanta omikron bezopasna.

Kazala je da su osobito starije, bolesne i nevakcinisane u opasnosti da obole ako su zaražene.

Izvor: Agencije