Kineski ambasador u Kijevu: Nikada nećemo napasti Ukrajinu

Kineski ambasador u Ukrajini rekao je na sastanku s regionalnim vlastima u Lavovu da će Peking pomoći Kijevu ekonomski i politički.

Kina je prijateljska zemlja ukrajinskom narodu, rekao je Fan Xianrong (EPA)

Kineski ambasador u Ukrajini pohvalio je jedinstvo i otpor ove zemlje tokom sastanka s regionalnim vlastima u ukrajinskom gradu Lavovu.

Fan Xianrong je rekao da Kina “nikada neće napasti Ukrajinu” te da će podržati ekonomski i politički, prenosi Ukrinform.

“Kina je prijateljska zemlja ukrajinskom narodu. Kao ambasador, mogu reći da ćemo uvijek biti sila dobra za Ukrajinu – kako ekonomsk,i tako i politički”, naveo je on.

‘Kina nije znala da će doći do rata’

Kineski ambasador u SAD-u Qin Gang u srijedu je rekao da kineska vlada nije znala da će doći do rata u Ukrajini.

“Tvrdnje da je Kina znala, pristala ili prešutno podržavala ovaj rat su čista dezinformacija. Sve ove tvrdnje služe samo u svrhu prebacivanja krivice na Kinu i bacanja blata na Kinu”, izjavio je kineski ambasador za Washington Post.

To je rekao komentirajući medijske spekulacije i tvrdnje da je Kina navodno prethodno znala za rusku vojnu akciju i da je navodno tražila od Rusije da je odgodi sve dok se Zimske olimpijske igre ne završe.

“U Ukrajini ima više od 6.000 kineskih državljana. Kina je najveći trgovinski partner i Rusije i Ukrajine te najveći uvoznik sirove nafte i prirodnog plina u svijetu”, kazao je Qin.

Sukob između Rusije i Ukrajine, kako naglašava, ne donosi ništa dobro Kini.

“Da je Kina znala za neposrednu krizu, mi bismo se potrudili da je spriječimo”, izjavio je kineski ambasador.

Peking odabcuje optužbe Blinkena

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je odbacilo optužbe američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i tvrdnje da je nespremnost Kine da osudi Rusiju u suprotnosti sa stavom Kine o Povelji Ujedinjenim narodima.

“Kina uvijek smatra da se suverenitet i teritorijalni integritet država trebaju podržavati”, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Blinken je u u srijedu kazao da to što se Kina “nije snažno suprotstavila” ruskoj agresiji u Ukrajini predstavlja suprotstavljanje obavezama Kine kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, koja je odgovorna za održavanje mira i sigurnosti.

“To je potpuno neusaglašeno s onim što Kina govori i stalno iznova ponavlja o svetosti Povelje UN-a i osnovnih principa, uključujući suverenitet zemalja”, izjavio je Blinken.

Izvor: Agencije