Biden: Američke snage u operaciji u Siriji ubile vođu grupe ISIL

Američki predsjednik Joe Biden je u saopštenju naveo da je na sjeverozapadu Sirije ubijen vođa ISIL-a Abu Inrahim al-Hashimi al-Qurayshi.

Grupa ISIL je imenovala al-Qurayshija novim vođom 2019. godine, nakon smrti prethodnog vođe Abu Bakr al-Baghdadija (Arhiva)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden saopštio je da su američke snage u operaciji u Siriji ubile vođu terorističke organizcije ISIL Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija, javlja Anadolija.

“Sinoć su, prema mom naređenju, američke snage na sjeverozapadu Sirije izvele uspješnu antiterorističku operaciju kako bi zaštitile američki narod i naše saveznike i učinile svijet sigurnijim mjestom. Zahvaljujući vještini i hrabrosti naših oružanih snaga, eliminisali smo vođu ISIS-a Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija“, naveo je Biden u pisanom saopćenju.

Uporedo s tim, neimenovani zvaničnik Vijeća nacionalne sigurnosti SAD-a saopćio je da je Al-Hashimi detonirao bombu kako bi ubio sebe i porodicu.

“Na početku operacije, terorist koji je bio njena meta je detonirao bombu koja je ubila i njega i porodicu u kojoj su bila i djeca i žene“, kazao je zvaničnik.

Lokalni izvori javljaju da je tokom operacije ubijeno najmanje 13 osoba, uključujući šestero djece i četiri žene.

Al-Qurayshi vođa od 2019.

Grupa ISIL je imenovala al-Qurayshija novim vođom 2019. godine, nakon smrti prethodnog vođe Abu Bakr al-Baghdadija.

(Arhiva)

Američki predsjednik bi uskoro trebao dati i izjavu sa više detalja o operaciji.

Izvor: Agencije