Njemačka spremna rasporediti dodatne vojnike u Litvaniji

Zvanični Berlin je nedavno odlučio povećati svoj kontingent u Litvaniji sa 550 na približno 900 vojnika, zbog tenzija s Rusijom.

Christine Lambrecht: Rusija se ponaša kao agresor i ne zna se koliko će daleko ići s agresijom (EPA)

Njemačka je spremna rasporediti dodatni broj vojnika u Litvaniji, u kontekstu krize oko Ukrajine, izjavila je njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht tokom posjete ovoj baltičkoj državi.

“NATO je pojačao mjere odgovora, a Njemačka je spremna doprinijeti dodatnim kopnenim, morskim i zračnim snagama kao dio tog pojačanja“, rekla je ona u litvanskoj vojnoj bazi Rukla, gdje je stacioniran multinacionalni bataljon NATO-a na čelu s Njemačkom.

Prema njenim riječima, računa se na diplomatsko rješenje ruske krize, ali to zahtijeva “vjerodostojno vojno odvraćanje“, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“Rusija se ponaša kao agresor i ne zna se koliko će daleko ići sa svojom agresijom“, kazala je Lambrecht komentirajući rusko priznavanje dvije regije na istoku Ukrajine.

Njemačka planira velike investicije

Njemačka je nedavno odlučila povećati svoj kontingent u Litvaniji sa 550 na približno 900 vojnika, zbog tenzija s Rusijom.

Litvanski ministar odbrane Arvydas Anušauskas izjavio je da se “efikasno odvraćanje i odbrana mogu postići samo uz stalno prisustvo Njemačke i drugih saveznika u Litvaniji”.

“Prijetnje koje stvara Rusija nisu kratkoročne, tako da naša saradnja mora biti dugoročna”, rekao je on i dodao kako Njemačka planira velike infrastrukturne investicije u Litvaniji.

Izvor: Agencije