Mali: U sukobima poginulo osam vojnika

Prema Agenciji Ujedinjenih nacija za izbjeglice većina izbjeglica u regiji pobjegla je od nasilja u Maliju gdje su sukobi počeli u januaru 2012. godine.

Vojska navodi da je pet vojnika nestalo, a 14 ranjeno u sukobima (AFP)

U sukobima u sektoru Archam u zapadnom Tessitu u regiji Gao u Maliju osam malijskih vojnika je ubijeno, a 57 terorista neutralisano, saopštila je vojska u petak uvečer, javlja Anadolija.

Vojska navodi da je pet vojnika nestalo, a 14 ranjeno u sukobima.

“Vazdušne snage Oružanih snaga Malija – FAMA izvele su napade na motocikliste da bi spasile vojnu patrolu koja je upala u zasjedu neidentifikovanih naoružanih ljudi”, navodi se u saopštenju Glavnog štaba Oružanih snaga Malija.

Vojnici su bili u ofanzivnoj izviđačkoj operaciji i “potpuno su uništili terorističku bazu”, rekao je pukovnik Souleymane Dembele, direktor vojske za informisanje i odnose s javnošću.

Ljudi bježe od nasilja u Maliju

Prema izvještajima medija u četiri sela u Tessitu, od 13. do 15. februara teroristi su ubili 40 civila.

Zvaničnik Souleymane Ag Mahmoud rekao je novinarima da broj mrtvih nije konačan i da napadači pripadaju Grupi za podršku islamu i muslimanima (GSIM) povezanoj s Al-Kaidom.

Mali je jedna od zemalja Sahela koja je već nekoliko godina na meti terorista. Broj izbjeglica u centralnim sahelskim državama Burkina Faso, Mali i Niger sada iznosi oko 410.000.

Prema Agenciji Ujedinjenih nacija za izbjeglice većina izbjeglica u regiji pobjegla je od nasilja u Maliju gdje su sukobi počeli u januaru 2012. godine.

Izvor: Agencije