Geopolitičke napetosti mogu omesti suzbijanje globalnog zagrijavanja u ključno vrijeme

Bez smanjenja emisije stakleničkih gasova Rusije, Kine i ostalih velikih ekonomija, globalni ciljevi na limitiranju rasta temperature neće biti ispunjeni.

Prijeti opasnot od otvoranja puta velikog razaranja, rekao je američki klimatski posrednik John Kerry (EPA)

Geopolitičke napetosti, među kojima je aktuelna kriza između Rusije i Ukrajine, mogu omesti međunarodne napore na suzbijanju globalnog zagrijavanja u ključno vrijeme, izjavio je američki klimatski posrednik John Kerry.

Obraćajući se na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, bivši američki državni sekretar upozorio da bi rast cijena energenata podstaknut krizom mogao izazvati zabrinutost među potrošačima i vladama koje poduzimaju oštre mjere na smanjenju emisije stakleničkih gasova.

To neće biti pozitivno, jer će enormno odvratiti pažnju od naših aktivnosti”, izjavio je Kerry o trenutnim napetostima.

Cijene će još rasti

“Cijene će neizbježno još rasti. To će prinuditi ljude da pribjegnu liniji manjeg otpora, koji su ionako previše pritisnuti time, i otvorit će put velikog razaranja”, kazao je Kerry, prenijela je Fena pozivajući se na AP.

Kerry, koji predvodi međunarodne napore klimatske diplomatije Bidenove administracije, naglasio je da, bez smanjenja emisije stakleničkih gasova Rusije, Kine i ostalih velikih ekonomija, globalni ciljevi na limitiranju rasta temperature na planeti do kraja stoljeća ne bi bili ispunjeni.

Izvor: Agencije