WHO: Opada broj novozaraženih na globalnom nivou

Prošle sedmice je širom svijeta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija korona virusom i oko 75.000 smrtnih slučajeva, navodi WHO.

Najveći broj novih slučajeva COVID-19 zabilježen je u Rusiji (EPA - Ilustracija)

Broj novih slučajeva korona virusa u svijetu opao je za 19 posto u protekloj sedmici, dok je broj umrlih ostao stabilan, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U redovnom sedmičnom izvještaju o pandemiji WHO-a navedeno je da je prošle sedmice širom svijeta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija korona virusom i oko 75.000 smrtnih slučajeva, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Zapadni Pacifik je bio jedini region koji je prijavio porast broja novoinficiranih od oko 19 posto u protekloj sedmici, a jugoistočna Azija je prijavila pad od oko 37 posto, što je najveći potvrđeni pad broja novooboljelih u svijetu.

Omikron potiskuje druge sojeve

Broj smrtnih slučajeva porastao je za 38 posto na Bliskom istoku i za oko 33 posto u zapadnom Pacifiku, a najveći broj novih slučajeva COVID-19 zabilježen je u Rusiji.

U Rusiji i u drugim zemljama istočne Evrope broj novozaraženih se tokom posljednjih sedmice udvostručio pod utjecajem širenja talasa izuzetno zarazne omikron varijante korona virusa.

WHO je saopćio da broj zaraženih drugim varijantama korona virusa, alfa, beta i delta sojevima, nastavlja da opada na globalnom nivou jer ih potiskuje omikron varijanta.

Među više od 400.000 uzoraka korona virusa unesenih prošle sedmice u najveću svjetsku bazu podataka o virusima, više od 98 posto čini omikron soj.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada