Evropski parlament uručio nagradu Saharov ‘hrabrom ukrajinskom narodu’

EP dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu misli od 1988; nagrada je nazvana po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu.

Nagradu Saharov u Strasbourgu su primili predstavnici ukrajinskih hitnih službi, predstavnik građanskog pokreta ozpora Žuta vrpca, bolničarka Julija Pajevska, advokatica za ljudska prava Oleksandra Matvijčuk i ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov (EPA)

Nagrada za slobodu mišljenja Saharov 2022. svečano je u srijedu u Evropskom parlamentu (EP) uručena predstavnicima “hrabrog ukrajinskog naroda”, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ponovio poziv da se što prije pokrenu suđenja za ruske ratne zločine.

EP je u oktobru za dobitnika Saharova izabrao “hrabri ukrajinski narod koji predstavljaju predsjednik, izabrani čelnici i civilno društvo”, a u Strasbourgu su je primili predstavnici ukrajinskih hitnih službi, predstavnik građanskog pokreta ozpora Žuta vrpca, bolničarka Julija Pajevska, advokatica za ljudska prava Oleksandra Matvijčuk i ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, piše Hina.

Na svečanoj ceremoniji se eurozastupnicima video vezom obratio Zelenski i rekao kako treba “što je prije moguće” osnovati međunarodni sud za ruske ratne zločine.

“Ne možemo čekati kraj rata da privedemo pravdi sve one koji su započeli ovaj rat, moramo također spriječiti da se takva agresija ponovi”, rekao je.

“Ovaj sud mora biti uspostavljen i mora početi s radom vrlo brzo”, dodao je ukrajinski čelnik i zatražio da prisutni minutom šutnje odaju počast žrtvama ruske agresije u Ukrajini.

Zelenski je također pozvao eurozastupnike da u četvrtak u što većem broju podrže rezoluciju koja proglašava genocidom “holodomor”, stradanje glađu ukrajinskog naroda u Sovjetskom Savezu tridesetih godina 20. stoljeća.

Fedorov, Matvijčuk i Pajevska su na konferenciji za medije s predsjednicom parlamenta Metsola također istaknuli važnost početka rada međunarodnog suda za ratne zločine te nastavka vojne i druge pomoći EU-a Ukrajini.

Nagrada za slobodu misli

EP dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu misli od 1988. Nagrada je ustanovljena u čast iznimnim pojedincima i organizacijama za zaštitu ljudska prava i temeljnih sloboda. Nazvana je po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, a novčani iznos nagrade je 50.000 eura.

Ukrajinski narod i predsjednika Zelenskog nominiralo je više zastupničkih klubova.

Ukrajinski narod trpi nemjerljive gubitke zbog neizazvane vojne agresije koju je Rusija pokrenula 24. februara. Ukrajinci se ne bore samo za zaštitu svojih domova, za suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost svoje države već brane slobodu, demokratiju, vladavinu prava i evropske vrijednosti „od brutalnog režima koji nastoji ugroziti našu demokratiju te oslabiti i podijeliti našu Uniju”, naveo je parlament u obrazloženju nagrade.

To je priznanje prošle godine dodijeljeno zatvorenom ruskom opozicionom čelniku Alekseju Navaljnom.

EP je u srijedu objavio rezultate istraživanja Eurobarometra koje je pokazalo da 74 posto građana EU-a odobrava podršku koju Evropska unija pruža Ukrajini od početka ruske invazije.

Ti glasovi prevladavaju u svim državama članicama, a najviše u Švedskoj (97 posto), Finskoj (95 posto), Nizozemskoj (93 posto), Portugalu (92 posto) i Danskoj (92 posto), izvijestio je parlament.

Deset mjeseci nakon početka rata u Ukrajini, konkretne mjere EU-a, kao što su sankcije protiv Rusije te finansijska, vojna i humanitarna pomoć Ukrajini podržava 73 posto ispitanika.

Izvor: Agencije