Britanija: Rusija pokušava nabaviti balističke rakete od Irana

Velika Britanija je zabrinuta da bi Rusija zauzvrat mogla Iranu dati napredne vojne komponente koje bi osnažile iranske vojne sposobnosti.

Iran je obećao da će, uz još dronova, Rusiju opskrbiti raketama zemlja-zemlja, rekli su iranski dužnosnici i diplomati Reutersu u oktobru (EPA)

Rusija pokušava nabaviti još oružja od Irana, uključujući stotine balističkih projektila i zauzvrat nudi Teheranu dosad neviđenu vojnu i tehničku pomoć, izjavila je u petak britanska ambasadorica pri UN-u Barbara Woodward.

Iran je od augusta isporučio stotine dronova Rusiji koja ih je iskoristila za “ubijanje civila i nezakonite napade na civilnu infrastrukturu”, rekla je Woodward.

“Rusija sada pokušava nabaviti još oružja, uključujući stotine balističkih raketa”, izjavila je novinarima.

“Zauzvrat nudi Iranu dosad neviđen nivou vojne i tehničke pomoći. Zabrinuti smo da bi mogla Iranu dati napredne vojne komponente koje bi osnažile iranske vojne sposobnosti”, rekla je ambasadorica.

Ruski saveznici

Dodala je da je Britanija “gotovo sigurna da Rusija pokušava nabaviti i oružje iz Sjeverne Koreje i ostalih sankcionisanih država, jer se njene vlastite zalihe smanjuju”.

Iran je prošli mjesec priznao da je Moskvi isporučio dronove, ali prije rata u Ukrajini. Rusija tvrdi da njene snage ne koriste iranske dronove u Ukrajini.

Iran je obećao da će, uz još dronova, Rusiju opskrbiti raketama zemlja-zemlja, rekli su iranski dužnosnici i diplomati Reutersu u oktobru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada