Njemački parlament proglasio Holodomor u Ukrajini genocidom

Rezolucija optužuje Sovjetski Savez pod vodstvom Josifa Staljina za ‘ciljana masovna ubistva’ u Ukrajini 1932. i 1933. godine.

Holodomor se smatra jednim od najbolnijih tragedija u historiji Ukrajine u kojoj je od gladi umrlo najmanje 3,9 miliona ljudi (Reuters)

Njemački parlament usvojio je rezoluciju kojom se Holodomor, odnosno izgladnjivanje miliona Ukrajinaca pod sovjetskim režimom, označava kao genocid, javlja Anadolija.

Neobavezujuća, ali simbolično značajna rezolucija usvojena je velikom većinom u Bundestagu, budući da su zastupnici iz liberalno-ljevičarske koalicije kancelara Olafa Scholza i opozicioni demo-kršćani glasali za nju.

Socijalistička stranka ljevice i desno orijentisana populistička Alternativa za Njemačku bile su suzdržane.

Rezolucija optužuje Sovjetski Savez pod vodstvom Josifa Staljina za “ciljana masovna ubistva” u Ukrajini 1932. i 1933. godine.

Od gladi umrli milioni

U tekstu rezolucije se navodi da glad u Ukrajini u tom periodu nije bila posljedica neuspjeha usjeva, već rezultat namjerne politike vodstva Sovjetskog Saveza, koji se raspao 1991. godine.

“Iz današnje perspektive to sugeriše historijsko-političku klasifikaciju genocida. Njemački Bundestag dijeli takvu klasifikaciju”, navodi se u rezoluciji.

Holodomor se smatra jednim od najbolnijih tragedija u historiji Ukrajine u kojoj je od gladi umrlo najmanje 3,9 miliona ljudi. To je podatak Ukrajinskog instituta nacionalnog pamćenja.

Izvor: Agencije