Izraelska vojna jedinica odgovorna za smrt Amerikanca odlazi sa Zapadne obale

Izraelska vojska privremeno premješta jedinicu ultraortodoksnih vojnika poslije smrti Palestinca, državljanina SAD-a, koji je umro nakon što su ga početkom ove godine uhapsili njeni pripadnici.

Jedinica Netzah Yehuda (Judeja zauvijek) je specijalna jedinica ultraortodoksnih Jevreja osnovana da ohrabri vjernike, koji se često oslobađaju služenja obaveznog vojnog roka, da se pridruže vojsci (EPA)

Izraelska vojska je u srijedu saopštila da privremeno premješta jedinicu ultraortodoksnih vojnika sa Zapadne obale poslije smrti Palestinca, državljanina Sjedinjenih Američkih Država, koji je umro nakon što su ga početkom ove godine uhapsili njeni pripadnici.

Kako je navedeno bataljon Netzah Yehuda će se premjestiti na Golansku visoravan, na sjever Izraela duž granice sa Sirijom, do kraja ove godine, prenosi Beta.

U saopštenju se ne pominje smrt Omara Assada (78), kome su izraelski vojnici stavili lisice na ruke i povez preko očiju i ostavili ga u napuštenoj zgradi na okupiranoj Zapadnoj obali.

Umjesto toga, u saopštenju piše da je odluka donijeta u želji da, između ostalog, steknu više operativnog iskustva, te da će se vratiti na Zapadnu obalu krajem 2023. godine.

Jedinica Netzah Yehuda (Judeja zauvijek) je specijalna jedinica ultraortodoksnih Jevreja osnovana da ohrabri vjernike, koji se često oslobađaju služenja obaveznog vojnog roka, da se pridruže vojsci.

Zlostavljanja i hapšenja

Pripadnici te jedinice su i ranije bili umiješani u zlostavljanje.

U januaru ove godine vojnici iz jedinice Netzah Yehuda su na kontrolnom punktu pritvorili Assada i ostavili ga da leži licem okrenutim ka zemlji.

Assada su poslije odlaska vojnika onesviještenog pronašli drugi, također pritvoreni Palestinci, pa je potom prenijet u bolnicu gdje je proglašen mrtvim. Ostalo je, međutim, nejasno kada je umro.

Obdukcija koju su izvršili palestinski ljekari je pokazala da je Assad imao zdravstvenih tegoba, ali također modrice na glavi, crvenilo na zglobovima i da su mu krvarili kapci zbog čvrstog poveza preko očiju.

Poslije protesta vlade SAD-a izraelska vojska je saopštila da je to bio “ozbiljan i nesretan događaj, rezultat moralnog propusta i lošeg odlučivanja” vojnika. Jedan vojnik je kažnjen, a druga dva su podnijela ostavke i premještena sa komandnih položaja.

Izvor: Agencije