Protesti u najvećoj fabrici iPhonea u Kini

Objavljeni su snimci na kojima se vidi kako grupa muškaraca s palicama razbija nadzorne kamere i prozore u radničkom kampusu u vlasništvu kompanije Foxconn u Zhengzhou.

Mnogi zaposleni napustili su fabriku zbog Covid restrikcija i kontrola (Reuters)

Na jednoj kineskoj videoplatformi postavljeni su snimci na kojima se vidi kako grupa muškaraca s palicama razbija nadzorne kamere i prozore u ogromnom radničkom kampusu u vlasništvu kompanije Foxconn, dobavljača kompanije Apple, u kineskom gradu Zhengzhou.

Stotine radnika su protestirale u kampusu u kojem se nalazi najveća svjetska fabrika iPhone, uzvikujući “Dajte nam našu platu!”, prenosi  Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Slike, koje Reuters nije mogao odmah provjeriti, nastale su nakon višesedmičnih previranja u kojima su mnogi zaposleni napustili fabriku zbog Covid restrikcija i kontrola.

Nestašica hrane

Mnogi bivši radnici ove kompanije potvrdili su da je u kampusu bilo nestašice hrane dok su provođena stroga pravila karantina, pa je Foxconn, da bi zadržao stare ili namamio nove radnike, obećavao podsticaje i bonuse.

Više ljudi je izjavilo da izlaze na proteste jer su ove sedmice obaviješteni da će dobiti bonuse kasnije nego što je prvobitno obećano.

Izvor: Agencije