Lideri EU-a će pomoći Ukrajini, nesložni o ograničenja cijene plina

Evropski blok je sedam mjeseci od početka napada Rusije na Ukrajinu uspio pokazati jedinstvo obećavajući stalnu podršku Ukrajini.

Većina članica Evropske unije želi ograničenje cijena plina, ali se ne slažu oko detalja (EPA)

Lideri Evropske unije su se u petak složili da daju veću finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini, ali nisu približili stavove o donošenju odluke o tome da li i kako ograničiti cijene plina.

Većina članica EU-a želi ograničenje cijena plina, ali se ne slažu oko detalja, pa opcije uključuju ograničenje na sav plin, “dinamički koridor”, gornju granicu cijene plina koji se koristi posebno za proizvodnju električne energije ili samo za ruski plin, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Svi se slažu da trebamo sniziti cijene struje, ali nema dogovora koje instrumente bi tačno koristili u tom cilju”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Irski premijer Micheál Martin također je kazao da treba uraditi mnogo posla prije nego što se postigne sporazum.

Njemačka, Danska i Nizozemska protiv ograničenja

Italijanski premijer Mario Draghi rekao je da će Evropska komisija predstaviti na sljedećem sastanku lidera EU-a 20. i 21. oktobra širi paket kratkoročnih mjera za snižavanje cijena i dugoročnije korake za izmjenu tržišta električne energije.

Njemačka, Danska i Nizozemska protive se ograničenju, zabrinute da bi to otežalo kupovinu plina koji je njihovim ekonomijama potreban i umanjilo svaki podsticaj za smanjenje potrošnje.

Varšava je napala Berlin zbog plana da potroši do 200 milijardi eura subvencija kako bi zaštitila njemačke potrošače i kompanije od rastućih troškova energenata.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da su na skupu razjašnjeni “nesporazumi” oko berlinskog paketa, koji je branio kao ispravnu stvar, dodajući da Francuska, Nizozemska i druge države imaju svoje mjere podrške.

Evropski blok je sedam mjeseci od početka napada Rusije na Ukrajinu uspio pokazati jedinstvo obećavajući stalnu podršku Ukrajini.

Zelenski: Rusija je donijela rat našoj zemlji

“Odlučni smo da mobiliziramo sve moguće alate i sredstva da podržimo Ukrajinu finansijskim sredstvima, pružimo joj vojnu podršku, humanitarnu i naravno političku podršku”, izjavio je predsjedavajući samita Charles Michel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će evropski blok podržati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”.

Odluka je uslijedila nakon što se predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio liderima EU-a putem videolinka.

“Rusija je donijela rat našoj zemlji… I samo zahvaljujući činjenici da je ukrajinski narod zaustavio ovu invaziju Rusije, Rusija još ne može donijeti isti rat u druge dijelove Evrope, posebno u baltičke zemlje, Poljsku i Moldaviju”, rekao je Zelenski, prema transkriptu objavljenom na njegovoj web-stranici.

Zatražio je više zračnih sistema za odbranu ukrajinske energetske infrastrukture od ruskih napada, međunarodni pritisak da se ruske trupe uklone iz nuklearne elektrane Zaporožje i sredstva za obnovu Ukrajine.

Scholz: Obnova Ukrajine će trajati dugi niz godina

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je ranije u petak države članice da izdvoje više novca za troškove vojne podrške Ukrajini.

“Zamolit ću lidere EU-a da podrže prijedlog nove tranše za Evropski mirovni fond, za pružanje vojne podrške Ukrajini, također i misije obuke”, kazao je on novinarima nakon što je stigao na samit EU-a u Prag.

Scholz je kazao da će Njemačka dati važan doprinos evropskoj misiji obuke, ali je, uoči međunarodne konferencije o tom pitanju, koja će biti održana 25. oktobra u Berlinu, također upozorio da će obnova Ukrajine trajati dugi niz godina.

Izvor: Agencije