Biden istakao ‘gvozdenu posvećenost’ SAD-a odbrani Japana

Američki predsjednik je japanskom premijeru Fumio Kishideu obećao podršku nakon što je Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil.

Raketa je prešla preko japanske teritorije i pala u Pacifički okean [EPA]

Američki predsjednik Jode Biden istakao je tokom telefonskog razgovora s japanskim premijerom Fumiom Kishidom “gvozdenu posvećenost” Washingtona odbrani Japana, nakon što je Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil.

“Dvojica lidera zajednički su osudila raketnu probu i potvrdili da će blisko sarađivati s Južnom Korejom i međunarodnom zajednicom na koordinaciji trenutnog i dugoročnog odgovora”, navodi se u saopćenju Bijele kuće, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak ujutro balističku raketu koja je letjela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, zbog čega je stanovništvo na sjeveru Japana upozoreno da se skloni i privremeno je obustavljen željeznički saobraćaj.

Raketa je prešla preko japanske teritorije i pala u Pacifički okean.

Japan nije odgovorio direktno

To je prvi put od 2017. godine da je raketa bila ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopćio da je to vjerovatno najveća razdaljina koju je neka sjevernokorejska raketa dostigla i iznosi 4.600 kilometara.

Japan je saopćio da nije preduzeo aktivnosti za obaranje rakete.

Ministar odbrane Yasukazu Hamada izjavio je da Japan neće uzvratiti na napad Sjeverne Koreje, ali da će povećati odbrambenu gotovost u slučaju novog napada.

Sjedinjene Američke Države su osudile lansiranje balističke rakete preko teritorije Japana.

Izvor: Agencije