Medvedev uputio upozorenje Izraelu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije rekao je da bi izraelske isporuke oružja Kijevu bile nepromišljen korak.

Izraelski ministar za dijasporu Nachman Shai rekao je u nedjelju da bi Izrael trebao da počne da pruža vojnu pomoć Ukrajini, sljedeći primjer SAD-a i zemalja NATO-a (EPA)

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi izraelske isporuke oružja Kijevu bile nepromišljen korak i da bi mogle da naruše odnose Izraela s Rusijom.

“Čini se da Izrael planira da isporučuje oružje kijevskom režimu. To je veoma nepromišljen korak. On će razrušiti sve međudržavne odnose zemalja”, naveo je Medvedev na Telegramu.

Medvedev je naveo da bi, u slučaju da počne da isporučuje oružje Ukrajini, Izrael također mogao da “proglasi herojima (Stepana) Banderu i (Romana) Šuheviča”.

Oružje iz Irana

Izraelski ministar za dijasporu Nachman Shai rekao je u nedjelju da bi Izrael trebao da počne da pruža vojnu pomoć Ukrajini, sljedeći primjer SAD-a i zemalja NATO-a, poslije pojave informacije o iranskim isporukama balističkih raketa Rusiji.

On je dodao da Izrael od početka invazije Kijevu isporučuje samo humanitarnu pomoć i sredstva za zaštitu radnika u civilnoj službi za vanredne situacije.

Početkom oktobra, ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amir-Abdollahian Hon izjavio je da Iran nije isporučivao Rusiji naoružanje koje bi se koristilo u Ukrajini, s obzirom na to da “svaka podrška naoružanju jedne strane koja je u sukobu odgađa mogućnost uspostavljanja mira“.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su temu o tome, da Rusija nabavlja borbene dronove od Irana, vještački plasirali američki mediji.

Izvor: Agencije