Guardian: Zapad planira scenario za ruski nuklearni udar

Zapadni zvaničnici se bave pažljivim planiranjem kako bi spriječili haos i paniku u svojim zemljama u slučaju ruske upotrebe nuklearne bombe.

Pošto Moskva od septembra trpi neuspjehe na bojnom polju u Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin je pojačao nuklearnu retoriku (Ministarstvo odbrane Rusije/AP)

Zapadni zvaničnici se bave „pažljivim planiranjem“ u pozadini ukrajinskog sukoba, kako bi spriječili haos i paniku u svojim zemljama u slučaju da Rusija upotrijebi nuklearnu bombu u Ukrajini ili blizu nje, piše The Guardian.

Iako se smatra da je nuklearna kriza malo vjerovatna, izvor je saopštio britanskom listu da zvaničnici na međunarodnom nivou preispituju planove za pružanje hitne podrške i uvjeravanja stanovništvu koje strahuje od nuklearne eskalacije.

Vlade su angažovane na „pametnom planiranju za niz mogućih scenarija“, rekao je zapadni zvaničnik, koji je govorio za londonski list pod uslovom anonimnosti.

Javne kampanje, pa čak i organizovane školske vježbe u SAD-u, Velikoj Britaniji i Zapadnoj Njemačkoj tokom Hladnog rata, o tome kako preživjeti nuklearni rat, bile su predmet kritika i podsmijeha, zbog njihove sugestije da je moguće preživjeti sveopšti nuklearni sukob, iako bi u ovom slučaju fokus trebao biti na sprječavanju panike zbog straha od nekontrolisane nuklearne eskalacije, koja bi dovela da glavni gradovi budu na meti udara, piše Guardian.

‘Duboko neodgovorni’ Putinovi komentari

Pošto Moskva od septembra trpi neuspjehe na bojnom polju u Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin je pojačao nuklearnu retoriku i poručio prošlog mjeseca da će koristiti „sva raspoloživa sredstva“ da odbrani rusku teritoriju, navodi britanski list.

Zapadni zvaničnik je saopštio da su komentari ruskog predsjednika o upotrebi nuklearnog oružja “duboko neodgovorni” i da nijedna druga zemlja ne govori o tome.

Ponavljajući ranije poruke iz SAD-a, zvaničnik je rekao da bi svaka upotreba nuklearnog oružja „dovela do teških posljedica za Rusiju, kao i za sve ostale”, navodi list.

Izvor: Al Jazeera