U Briselu počinje sastanak ministara odbrane NATO-a

U četvrtak će biti održani brifinzi o “Odnosima NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom” i o “Odnosima NATO-a sa Srbijom”.

Prvi sastanak ministara odbrane od samita NATO-a u Madridu (Reuters)

U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

Ovo će biti prvi sastanak ministara odbrane od samita NATO u Madridu u junu i prvi kojem će Finska i Švedska prisustvovati kao zemlje koje su pozvane da se pridruže Alijansi, prenosi Tanjug.

Kako je najavljeno, ministri odbrane i načelnici odbrane iz skoro 50 zemalja razgovaraće o ratu u Ukrajini i, kako su naveli, kontinuiranoj bliskoj koordinaciji kako bi se ukrajinskom narodu osigurala sredstva neophodna za odbranu njihove suverene teritorije.

Ministri će razgovarati i o primjeni odluka usvojenih u Madridu i dati smjernice za dalje djelovanje.

Tri brifinga o Zapadnom Balkanu

Programom ministarske konferencije predviđen je sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, dok je za četvrtak najavljen sastanak NATO Grupe za nuklearno planiranje.

Biće održan niz brifinga o djelovanju zapadne vojne alijanse na terenu i kako vide planove i projekcije u budućnosti, među kojima i dva u vezi sa Ukrajinom i tri o Zapadnom Balkanu.

Tokom prvog dana ministarskog sastanka biće održan brifing o “Trenutnim dešavanjima na ukrajinskom bojnom polju” i o “Pomoći NATO-a Ukrajini”, kao i o angažovanju NATO-a na Kosovu.

U četvrtak će biti održani brifinzi o “Odnosima NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom” i posljednji o “Odnosima NATO-a sa Srbijom”.

Izvor: Agencije